Správy Zo Slovenska

Novembrový pohľad späť: Aj v regiónoch sa štrngalo kľúčmi za slobodu + VIDEO

November 1989: "Atmosféra bola strhujúca, ale báli sme sa. Kto je s nami, a kto je proti nám. Ale konečne sme sa mohli slobodne nadýchnuť".

Ilustračný obrázok k článku Novembrový pohľad späť: Aj v regiónoch sa štrngalo kľúčmi za slobodu + VIDEO
10
Galéria
Zdroj: TASR

Vlna odporu proti komunistickej vláde sa z Bratislavy šírila aj do iných miest Slovenska. Aj ich námestia praskali vo švíkoch. Možno na to spočiatku išli opatrnejšie, ale nakoniec mohol Milan Kňažko na námestí SNP v Bratislave zakričať na celé námestie. „Máme správy, že ku generálnemu štrajku sa pripojili už aj Banská Bystrica, Košice, Považská Bystrica, Rožňava, Žilina, Žiar nad Hronom…

KOŠICE

Na rozdiel od iných miest nežná revolúcia dorazila do Košíc o čosi neskôr. Vráťte sa s nami späť do minulosti a prečítajte si ako prebiehala v metropole východu. Naozaj vrieť to tam začalo až 21. novembra.

POVAŽSKÁ BYSTRICA

Revolučné udalosti neobišli ani Považskú Bystricu. Zaspomínajte si spolu s niektorými jej aktérmi.

ROŽŇAVA

Pozrite si unikátne video z Rožňavy, ktoré dokumentuje, ako to v novembri 1989 vyzeralo v Rožňave. Veľmi cenné sú výpovede priamych účastníkov novembrových zhromaždení.

Zdroj: YouTube.com

ŽIAR NAD HRONOM

Posledné záznamy v mestskej kronike sú z roku 1989. Tie ešte hovoria o budovateľských plánoch… Potom však nasleduje len niekoľko bielych strán. Zdá sa, že vtedajší kronikár pristupoval k dokumentovaniu politického zvratu veľmi opatrne. Ďalší záznam už je z roku 1990, a spätne udalosti neopisuje.

ŽILINA

V pondelok 27. novembra 1989 sa na námestí v Žiline zišlo približne 22 tisíc ľudí. Štrajkovali formou otvoreného dialógu. Hovorili jednotlivci, zástupcovia robotníkov, učiteľov, ZNB, študentov aj umelcov.

BANSKÁ BYSTRICA

Pred 27 rokmi štrngali kľúčmi v uliciach mesta tisíce ľudí! Veľkú úlohu zohral dom na Národnej ulici. Viete prečo?

Banská Bystrica a Zvolen sa za minulého režimu nemali rady. V krajskom meste žili „takmer samí Pažravčania, vo Zvolene len kadejakí Bryndziari.“ Napriek tomu ich revolučné udalosti dokázali spojiť. Do jednej veľkej živej reťaze.

Masové demonštrácie a nakoniec štrajk, ktorý sa zapísal do dejín. Na svedomí ich mali ľudia, ktorí v Bystrici bojovali s režimom. Poznáte tieto mená?

V OBRAZOCH: Živá reťaz spojila za Nežnej revolúcie Bystricu so Zvolenom
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM