Regióny Rôzne

Novinka v košickej zoo: Do zvieracej rodinky pribudli dva samce Nandu pampového

Zoologická záhrada Košice sa rozrástla o ďalšie zvieratá, konkrétne dva mladé samce Nandu pampového (Rhea americana). Ročné mláďatá priviezli zo spišskonovoveskej zoo.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v košickej zoo: Do zvieracej rodinky pribudli dva samce Nandu pampového
Zdroj: TASR

Zoologická záhrada Košice sa rozrástla o ďalšie zvieratá, konkrétne dva mladé samce Nandu pampového (Rhea americana). Ročné mláďatá dnes priviezli zo spišskonovoves­kej zoo.

„V našom chove máme dve samice. Práve samce sa majú stať pokračovateľmi chovu, aby sme aj tieto vtáky mohli rozmnožovať u nás v zoo,“ vysvetlil hlavný zoológ košickej zoo Patrik Pastorek.

Nové prostredie, transport, ako aj neznáme prostredie spôsobili, že zvieratám potrvá niekoľko dní, kým sa upokoja.

„Tieto samce sa vyliahli minulý rok. Nandu pampové patria medzi bežce, to znamená, že nevedia lietať. Môžu dosahovať váhu až 25 kilogramov, čiže to už by bol trošku problém také telo udržať vo vzduchu. Útek pred predátormi je ich hlavnou obrannou zbraňou. Tak ako je to u všetkých bežcov prirodzené, tak aj nandu samice znášajú vajcia, na ktorých potom sedí samec a po vyliahnutí mláďat ich aj vodí, čiže sa o ne stará, učí ich vyhľadávať vhodnú potravu, ochraňuje ich a podobne,“ vysvetlil Pastorek.

Ako ďalej vysvetlil, v prírode sa nandu pampové živia hlavne rôznymi semenami, trávami, ale vyhľadávajú aj živočíšnu potravu, ako napríklad hmyz. „V zoologických záhradách sa kŕmia živočíšnou zložkou, ktorá je prispôsobená určitému veku, čiže od prvého dňa, keď sa vyliahnu, až po dospelé vtáky,“ dodal zoológ.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM