Správy Regióny

Novinka v zlatomoravskej nemocnici: Chirurgom bude pomáhať moderný RTG prístroj

Novinka v Nemocnici Zlaté Moravce. Lekári môžu pri vyšetreniach a operáciách využívať nový mobilný skiaskopický RTG prístroj s C-ramenom.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v zlatomoravskej nemocnici: Chirurgom bude pomáhať moderný RTG prístroj
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa slov hovorkyne spoločnosti Agel SK Alžbety Sivej je nový prístroj určený na operáciu širokého spektra traumatologických a ortopedických výkonov. „Medicínske zariadenie v hodnote 50 000 eur dokáže poskytnúť kvalitnejšie zobrazenie, lepší priebeh vyšetrení či samotný výkon operácie,“ uviedla Sivá.

Moderné zariadenie

Ako doplnila, zariadenie zlatomoravskej nemocnice už prestáva vyhovovať súčasným štandardom, preto tu dochádza k priebežným investíciám do modernizácie vybavenia. Hlavnými výhodami nového mobilného skiaskopického RTG zariadenia je dvojica monitorov na pojazdnej pracovnej stanici. „Zariadenie má trojmódový zosilňovač obrazu a CCD kameru, ktorá poskytuje vysokú kvalitu zobrazenia. Systém ponúka široký rozsah pracovných režimov a automatických funkcií zrýchľujúcich a zjednodušujúcich priebeh vyšetrenia. Zariadenie je vhodné pre ortopédiu, gastroenterológiu, traumatológiu. V nemocnici sa bude využívať prevažne na traumatologické a ortopedické operačné zákroky,“ vysvetlila Sivá.

Chirurgické oddelenie patrí v zlatomoravskej nemocnici k najvyťaženejším. Zaisťuje sa na ňom zdravotná starostlivosť pre spádovú oblasť s viac ako 45 000 obyvateľmi.

Stovky operácií ročne

Chirurgická starostlivosť je zabezpečená na 36 základných lôžkach, z toho sú štyri lôžka pooperačné a dve lôžka sú súčasťou nadštandardnej starostlivosti. Na oddelení je ročne hospitalizovaných približne 1600 pacientov a realizuje sa tu 900 operácií. Prevažnú časť operatívy tvoria operácie brušnej a cievnej chirurgie a traumatológie.

V poslednej dobe zdravotnícke zariadenie rozšírilo spektrum výkonov o operácie prsníkov, laparoskopické hernie a CKP pri zlomeninách krčka stehennej kosti. „Po novom sa tu robia aj niektoré urologické a ortopedické operácie. Oddelenie je svojou pôsobnosťou nadregionálne a ošetruje pacientov nielen z okresu Zlaté Moravce ale aj obyvateľov z okresov Nitra, Levice a Nová Baňa,“ dodala Sivá.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM