Viktória Botošová Šport

Novozámčana Erika (24) zlákal adrenalínový koníček: VIDEO z jeho šialenej jazdy, len pre silné povahy!

Môžete ho stretnúť na chodbách našej nemocnice, pretože Erik pracuje na chirurgickej klinike. Keď sa však prezlečie z bieleho plášťa, mnohí by ho ani nespoznali. Vo voľnom čase sa totižto venuje adrenalínovému koníčku. Downhill nám priblížil Erik Lórand (24) z Nových Zámkov.

Ilustračný obrázok k článku Novozámčana Erika (24) zlákal adrenalínový koníček: VIDEO z jeho šialenej jazdy, len pre silné povahy!
Zdroj: Dnes24.sk

Erik Lórand (24) pochádza z Nových Zámkov. Vyštudoval všeobecné lekárstvo na LF UPJŠ v Košiciach a začal pracovať vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch, na chirurgickej klinike. To čo vás však prekvapí je adrenalínový koníček, ktorému sa venuje už piaty rok.

Prezraď nám prosím ťa, akému športu sa to venuješ? Mnohí možno ani netušia, čo to downhill je. Ako si sa k nemu dostal?

Downhill, je zjazd na bicykli. Dostal som sa k nemu cez brata, ktorý s ním začal o čosi skôr. On sa zase dostal k downhillu cez jeho spolužiaka zo strednej školy. Ja som to pôvodne išiel len vyskúšať, ale natoľko ma to chytilo, že som hneď uvažoval, že si kúpim bicykel špeciálne zameraný práve na downhill.

Koľko rokov sa tomuto koníčku venuješ?

Je to už nejaký ten rok, presnejšie od roku 2011, čiže teraz je to piaty rok.

Čo pre teba zjazd znamená? Odreaguješ sa pri ňom od reality, alebo máš rád adrenalín, alebo prečo práve zjazd?

Jedno aj druhé. Už dlhšie ma bavilo skákať a skúšať rôzne triky na bicykli, najprv len tu v meste. Po vyskúšaní downhillu som si však nevedel predstaviť, že by som pokračoval v niečom inom. Predovšetkým ma baví rýchlosť, skoky, priestor pre neustále zlepšovanie sa a zrýchlenie. Keď idem dole traťou, sústredím sa len na to, nemyslím na prácu ani problémy. V niektorých menej technických úsekoch, resp. tratiach zameraných na skoky si človek môže jazdu skutočne vychutnať. Ale zároveň ma bavia aj veľmi technické trate, kde nie je priestor na chyby.

Kde a ako trénuješ?

Keďže tu v okolí nie sú kopce, za downhillom jazdíme autom. Zo Slovenska mám rád najmä bikepark v Ružomberku a v Kálnici. Ale určite sa chystám aj na Jasnú, kde majú byť na budúci rok nové trate. V zahraničí som bol zatiaľ len v Rakúsku v Semmeringu, kde je bikepark na vysokej úrovni. Moje ďalšie plány smerujú predovšetkým k návšteve čo možno najviac miest, kde možno downhillovať, aj v zahraničí.

Už si sa zúčastnil aj na nejakých súťažiach?

Zatiaľ nie, na profi súťaže si netrúfam, ale rád by som skúsil aspoň hobby kategóriu.

Takže sa zatiaľ venuješ sa downhillu len v rámci hobby?

Áno, downhill je pre mňa hobby. Ale to neznamená, že sa neustále nechcem zlepšovať :)

Ako vyzerá taký zjazd? O čo tam ide?

V súťažiach ide o dosiahnutie čo najkratšieho času na určenej trati. Trate sú navrhnuté tak, aby si jazdci mohli vybrať z rôznych možností, ako prejsť daný úsek. Ide teda aj o vybratie tej správnej cesty dole. Sledujem svetový pohár v downhille, kde sú trate naozaj veľmi náročné, napriek tomu sú rozdiely často len v sekundách, resp. len desatinách sekundy.

Používajú sa pri ňom aj nejaké triky? Ak áno, aké?

Na súťaži sa triky takmer nevidia, nepridajú pretekárovi žiadne body a len stráca čas. Inak je to dosť individuálne, podľa možností trate a tiež skúseností jazdca.

Čo všetko k tomuto športu potrebuješ? Ako vyzerá tvoja výstroj?

Základom je prilba, používa sa integrálna prilba – podobná ako v motocrosse, kryje celú hlavu vrátane sánky. Bez nej vás ani nepustia na trať. K prilbe patria aj okuliare, nikto by nechcel aby mu v plnej rýchlosti šťuchla nejaká vetvička do oka. Zvyšok je viac-menej na vás. Ja mám okrem prilby chránič na hrudník, ktorý chráni zároveň aj chrbát a ruky. Ďalej rukavice, chrániče na nohy. A od tohto roku mám aj krčnú ortézu.

Zjazd na bicykli vyzerá celkom nebezpečne, zažil si už nejaké úrazy, alebo pády?

Pádov už bolo dosť, okrem seba možno zničiť aj komponenty na biku, ktoré sú na downhill dosť drahé… Zatiaľ sa mi našťastie nič vážne nestalo, musím poklopať, samozrejme bolo veľa odrenín, krvné podliatiny, mal som aj problém s členkom, ale už je v poriadku. Paradoxne som padol a mal som problémy s ramenom na snowboarde a nie na bicykli.

Čo tvoj bike? Vieš nám ho predstaviť?

Nie je kupovaný ako celok, ale postupne po častiach. Výhoda je, že mám teraz komponenty podľa mojich predstáv. Ide o celoodpružený bike, rám je Kona Stab Deluxe, vpredu mám dvojkorunkovú vidlicu, ktoré sa používajú práve na downhill, pre vyššiu stabilitu a zdvih. Brdzy sú hydraulické, 4-piestové, smejem sa, že bike mi brzdí lepšie ako auto :) Ostatné komponenty by laikovi asi veľa nehovorili, ale sú všetky zamerané na downhill.

Ide skutočne o adrenalínový šport? Poznáš viacerých, ktorí sa mu venujú?

Určite áno, zopár ľudí možno povie, že to nemôže byť ťažké, keď nás hore vyvezie lanovka a už sa len spúšťame dole. Podľa mňa si stačí pozrieť video z GoPro kamery a človek zmení názor. Pre tých, ktorým sa downhill páči a rozmýšľajú, že by to skúsili. Je možnosť požičať si bicykel v bikeparkoch. A organizujú sa aj tréningové kempy, kde vás naučia základy, čo kedy robiť a ako ovládať bike napr. pri skokoch a pod. Mám zopár kamarátov, ktorí sa venujú tomuto športu, aj keď viac ľudí jazdí, skáče a skúša triky skôr len tu v meste.

Poznáš napríklad aj nejaké baby, ktoré sa o tento šport zaujímajú a robia ho?

Skôr poznám také, ktoré sa o tento šport zaujímajú :) Ale dnes už nie je raritou vidieť na zjazde aj ženy.

Kam to plánuješ s týmto športom dotiahnuť?

Dúfam, že ma to bude ďalej baviť ako doteraz, vyhnú sa mi zranenia, budem sa stále zlepšovať a navštívim nové miesta a krajiny kde budem môcť downhillovať. Pre mňa je to najmä hobby a veľmi ma to baví. Som rád, že robím niečo iné ako väčšina ľudí. Snom je pre mňa ísť do Kanady do Whistleru, o ktorom sa hovorí, že je to „mekka“ horskej cyklistiky a tiež downhillu.

Foto/Video: Archív Erik Lórand

Erika dostal downhill, pozrite si jeho šialenú jazdu :)
2
Galéria
Novozámčan Erik (24) sa venuje adrenalínovému koníčku: Dostal ho downhill
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM