Viktória Botošová Kultúra

Novozámocký fotograf Peter: Najlepšie sa mi robí so snúbencami, ktorí si chcú užiť svadobný deň a nestresujú sa! FOTO

Najradšej má fotografovanie svadieb, pretože môže byť súčasťou neopakovateľnej atmosféry svadobného dňa. Na konte má ročne desiatky svadieb. Novozámocký fotograf Peter Král nám prezradil, ako vyzerá svadba spoza objektívu.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocký fotograf Peter: Najlepšie sa mi robí so snúbencami, ktorí si chcú užiť svadobný deň a nestresujú sa! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Peter Král patrí medzi žiadaných fotografov nielen v Nových Zámkoch, ale aj širokom okolí. Tento Novozámčan však žil aj na viacerých miestach mimo Slovenska, no domov sa vždy rád vráti. Aktuálne žije v Nových Zámkoch a zároveň jednou nohou v Trnave.

Kde a čo ste študovali?
Zmaturoval som na tunajšom gymnáziu a pokračoval som v štúdiu na vysokej škole so zameraním na informatiku. Ale prax mi dávala viac, takže som dal jej prednosť, ale vzdelávam sa vlastne celý život.

Od kedy sa venujete práci fotografa?
Začalo to nevine už na strednej, najprv fotením prírody. Neskôr to pokračovalo fotením rôznych reportáží a portrétov, až sa z toho stala práca na plný úväzok.

Čo všetko fotíte?
Fotím rôzne žánre a baví ma rozmanitosť fotení. Čím uletenejšie fotenie, tak tým viac sa naň teším. Ale fotím hlavne reklamu, portréty, svadby a virtuálne prehliadky.

Čo najradšej fotografujete?
Na tejto práci mám rád, že ani jedno fotenie sa nepodobá na druhé. Najradšej mám fotografovanie svadieb, pretože som súčasťou neopakovateľnej atmosféry svadobného dňa, ktorú zachytávam na fotografie.

Koľko svadieb máte už na svojom konte?
Už to ani nepočítam, ale ročne je to niekoľko desiatok svadieb. Väčšinu sobôt trávim so svadobčanmi na ich dni s veľkým D.

Na akých najnetradičnejších miestach sa chceli manželské páry fotiť?
Každá svadba je netradičná, či už miestom, alebo prístupom svadobčanov k foteniu. Čo sa týka miest, trendom stále ostáva fotenie v prírode. Na netradičných miestach, na ktorých som fotil, možno považovať fotenie pri majáku na Neusiedlerskom jazere v Rakúsku, na pracoviskách svadobčanov, napríklad na hasičskej stanici. Ďalšie zaujímavé miesta, kde sa chcú fotiť sú nákupné centrá, vo vode či na horách.

Aké sú obľúbené miesta pre fotenie zaľúbených párov v Zámkoch a okolí?
V Nových Zámkoch dominuje Sihoť a Berek. Najviac párov chce umelecké fotografie v prírode, hlavne v parkoch, to je ideál väčšiny párov. V okolí sú krásne miesta na fotenie na Kalvárii vo Dvoroch nad Žitavou, na drevenom moste v Kolárove, okolo kaštieľov v Palárikove a v Mojmírovciach a v parku v Komjaticiach. Taktiež sa využívajú sezónne miesta, napríklad vinohrady, obilné polia, či slnečnicové lány, ktorých je v okolí Nových Zámkov dostatok.

Na čo páry najviac potrpia?
Tu je to rozdielne, u neviest vyhráva, nech sú čo najkrajšie a všetko chcú mať tip-top a u ženíchov, aby to bolo čím skôr za nimi :) Dôležitá je uvoľnená atmosféra na fotení, aby si naplno užili svoj deň, čomu sa snažím napomôcť aj ja.

Stretli ste aj s nejakými netradičnými predstavami párov? Aké požiadavky snúbencov boli najviac prekvapivé?
Občas sa stretnem, aj s takými predstavami, ale zatiaľ som sa vždy vynašiel. Napríklad, to bola požiadavka fotenia z vyššej výšky, ale našťastie s touto požiadavkou prišli ešte pred fotením, stihol som sa pripraviť a všetko dopadlo na výbornú. Ďalšou netradičnou požiadavkou bolo fotenie v noci. Požiadavka nafotenia umeleckých fotografií pár mesiacov pred svadbou ma prekvapila, ale prezentácia týchto fotografií na svadobnej hostine bola celkom super nápad.

Čo fotograf nerád počuje?
Asi ako každý fotograf, keď sa mešká s programom, hlavne ak to skracuje čas na fotenie. Osobne s tým nemám problém, táto práca ma naučila extrémnej trpezlivosti, ale je mi viac ľúto svadobného páru, keď viem koľko trápenia majú s plánovaním a nie vždy to vyjde. Vtedy to zrýchlime, alebo vymyslíme alternatívu, aby boli maximálne spokojní.

S akými pármi sa vám najlepšie spolupracuje?
Samozrejme ľahšie sa spolupracuje s manželskými pármi, ktorí si chcú užiť celý deň, ako s tými, ktorí stresujú, aby im to vyšlo presne podľa predstáv. Ale vždy sa snažím o uvoľnenú atmosféru, čo je vidieť aj na svadobných fotografiách.

Ako vyzerá také svadobné fotenie? Aký je priebeh a koľko približne trvá?
Toto je individuálne a záleží od konkrétnej predstavy svadobného páru. Pred svadbou sa dohodneme na miestach a čase fotenia. Požadujem aspoň dve hodiny na umelecké fotenie, ale stali sa mi aj extrémne prípady, kde ostalo naň len pätnásť minút, pretože sa meškalo s programom.

Fotili ste aj nejaké známe tváre z nášho okresu?
Fotil som viacero známych osobností, či už v ich svadobný deň alebo biznis portréty.

Foto: Archív Peter Kráľ – Photomedia

Novozámocký fotograf Peter nafotí ročne desiatky svadieb
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM