tp Regióny Regióny

Nový Bike Park v Martine: Adrenalínovú jazdu predviedol aj viceprimátor

Milovníci freestylovej jazdy sa môžu tešiť z nového Bike Parku v Martine. Na Slovensku ide o unikát.

Ilustračný obrázok k článku Nový Bike Park v Martine: Adrenalínovú jazdu predviedol aj viceprimátor
Foto: tatiana paučinová / Zdroj: Dnes24.sk

V utorok 26. apríla sa konalo otvorenie nového Bike Parku pri obchodnom centre Tulip v Martine. Bajkeri si môžu odskúšať rôzne akrobatické kúsky na novej pump-trackovej dráhe, na ktorej sa využíva pohyb smerom hore a dole namiesto šliapania do pedálov.

Na Slovensku je to unikát

Dráhu o dĺžke 72 m je možné modulovať. Na Slovensku ide podľa riaditeľa Správy športových zariadení mesta Martin Štefana Balošáka o unikát: „Takýto modulárny pump-track, pevne umiestnený na nejakom priestore máme tu v Martine ako prví na Slovensku. Pričom táto dráha sa dá modulovať a môžeme ju aj preniesť, kde potrebujeme. V rovnakom prevedení sa dodáva do celého sveta a je teda možnosť porovnávania si svojich schopností s bajkermi vo svete na rovnakej dráhe.“

Jazdou nepohrdol ani viceprimátor

Pump-trackovú dráhu pokrstil svojou jazdou slovenský reprezentant v horskej cyklistike v zjazdových disciplínach Filip Polc: „Pump-track je super, lebo na malom mieste je veľa zábavy a to pre všetky kolesá. Jazdiť vedia už aj malé deti na odrážadlach, profíci sa snažia skákať dvojvlny a ísť čo najrýchlejšie. Zlepšuje to koordináciu aj kondíciu.“ Odvaha nechýbala martinskému viceprimátorovi Imrichovi Žigovi, ktorý si po konštrukcii doprial zopár okruhov na kolobežke. „Nedokázal som odolať. Keď som videl toľko detí na novej pump-trackovej dráhe, musel som si to vyskúšať,“ doplnil Žigo. (foto v galérii)

Svetové porovnávanie skúseností

Obstarávacia cena pump-trackovej dráhy bola podľa Štefana Balušáka 24 680 eur, z čoho 20 000 eur zaplatilo mesto Martin a zvyšné financie Správa športových zariadení mesta Martin zo svojej podnikateľskej činnosti. Balošák by do budúcna rád uvítal aj mobilnú aplikáciu, ktorou by jazdci na obdobnej dráhe z celého sveta komunikovali a porovnávali svoje skúsenosti. Dráha je umiestnená v priestore nevyužívaného multifunkčného ihriska a jedná sa o rozšírenie existujúceho skejt parku, cez ktorý vstúpie do areálu s pump-trackovou dráhou. Určená však nie je len pre priaznivcov bicyklov, ale aj kolobežiek, korčúľ či skejtbordov.

Nový Bike Park v Martine: Adrenalínovú jazdu predviedol aj viceprimátor
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM