Rôzne

Nože majstra Laskyho vlastní aj princ Charles. Najnovšie zabodoval v renomovanej súťaži

Parádny úspech! Známy umelecký nožiar zabodoval v renomovanej súťaži. Medzi stovkami zatváracích nožov získal krásne ocenenie. Čím si získal porotu?

Ilustračný obrázok k článku Nože majstra Laskyho vlastní aj princ Charles. Najnovšie zabodoval v renomovanej súťaži
Zdroj: Peter W. Haas

Ladislav Lasky Šánta (45) sa v roku 1993 začal venovať výrobe replík historických zbraní pre šermiarsku skupinu Corvus Arma. Popri výrobe replík sa ako tramp prepracoval aj k nožom. Z tohto obdobia pochádza prezývka Lasky, ktorá je jeho obchodnou značkou. Do Bystrice sa z Bratislavy, kde sa narodil, presťahoval začiatkom roka 1994, kde sa svojej záľube začal venovať profesionálne. Viac ako desať rokov žije a pracuje v obci Hrochoť.

Náročné americké testovanie

Umelecký nožiar si na chvíľu „odskočil“ od výroby historických nožov, mečov a nožov z damaškovej ocele a vyvinul úžitkový nôž, ktorý nazval Pteryx L2. Minulý týždeň jeho výtvor zabodoval v renomovanej súťaži amerického testovacieho inštitútu Gear Institute. Medzi stovkami zatváracích nožov na svetovom trhu sa umiestnil na štvrtom mieste.

PREČÍTAJTE SI AJ: Preslávime ďalšiu špecialitu? Liptovské droby možno získajú ochrannú známku Európskej únie

Pri testovaní boli všetky nože používané výlučne na každodenné úlohy, ako aj v testovacích podmienkach – prerezanie lana a niekoľkých spojených plátov kartónu. Oceľové čepele sa testovali pri odrezaní čerstvej vetvy stromu, potom ich zašpinili a namočili v potoku, nechali minimálne dvanásť hodín v slanej vode a osušili na slnku.

Je to nôž na všetko

Odborník na outdoor vybavenie Nick LeFort v recenzii na Laskyho nôž ocenil okrem iného použité materiály, titánovú poistku, výdrž ostria čepele a vyváženosť čepele s rúčkou. Nick LeFort je spisovateľ na voľnej nohe a dizajnový inžinier. V outdoorovom priemysle je známy ako Viking a tiež vyrába nože.

„Keď si uvedomíte, s čím máte do činenia, pochopíte, že máte nôž, s ktorým rozkrojíte jablko, naštiepate drevo, alebo dáte dole grizlyho s využitím veľmi malého úsilia,“ uviedol v recenzii LeFort.

Laskyho nože vlastnia stovky spokojných zákazníkov, medzi nimi napríklad aj Charles, princ z Walesu. V súčasnosti vyrába najmä damaškové nože vlastného dizajnu, ale prispôsobuje sa aj želaniam zákazníkov. A ak treba, občas nakuje sekerku, krompáč alebo nabrúsi nože pre obyčajných ľudí z okolia.

PREČÍTAJTE SI AJ: S potomkom do práce? Štát dá zamestnávateľom ďalšie milióny aj na detské kútiky

FOTO: Hrochoťan Laksky uspel s úžitkovým nôžom Pteryx L2
13
Galéria
Zdroj: Peter W. Haas
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM