Webnoviny - Svet

NR SR: Odsúdení starostovia prídu o funkcie

WEBNOVINY.SK

Robert Kaliňák Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Starostovia a poslanci zastupiteľstva, odsúdení za úmyselný trestný čin alebo nepodmienečne odsúdení za trestný čin, budú povinní svoje odsúdenie oznámiť obci. Vyplýva to z novely zákona o obecnom zriadení, ktorú dnes schválil parlament. Podľa ministerstva vnútra, ktoré návrh predložilo, sa týmto opatrením zabráni situáciám, keď obecné funkcie naďalej vykonávali osoby, ktorých mandáty zanikli pre odsúdenie. Ak sa poslanec počas jedného roka ani raz nezúčastní na zasadnutí zastupiteľstva, mandát mu zanikne, hovorí novela.

Právna norma určuje aj zásady odmeňovania poslancov, a to diferencovane podľa činnosti pre obec. V súčasnosti si poslanci schvaľujú odmeny bez zákonných kritérií. Pri poskytovaní odmien sa po novom bude prihliadať na to, aké úlohy poslanec plní a koľko času venuje výkonu poslaneckej funkcie. Pokiaľ obec neprijme zásady odmeňovania, nebude môcť poslancom odmeny poskytovať.

Spresňuje sa aj mechanizmus zvolávania a vedenia zasadnutia obecného a miestneho zastupiteľstva. Budú sa musieť schádzať minimálne raz za tri mesiace. Opozícia neuspela s návrhmi, aby sa zachoval doterajší systém a samosprávne orgány rokovali aspoň raz za dva mesiace.

Ak novelu podpíše prezident, účinnosť nadobudne 1. apríla 2010.

Minister vnútra Robert Kaliňák návrh obhajoval s tým, že vznikol na základe pripomienok starostov a primátorov. Podľa šéfa poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislava Janiša otvára priestor pre korupciu, klientelizmus a kumuláciu moci.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM