Webnoviny - Svet

O Barbakane by sa malo rozhodnúť o dva týždne

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Peter KurhajecBRATISLAVA 5. mája (WEBNOVINY) – O budove Barbakanu na Michalskej ulici v Bratislave, o ktorú sa sporia jej majitelia, by sa malo rozhodnúť o dva týždne. Budova má troch vlastníkov, Ľudovíta Hudeka a Petra Kurhajca, jedným zo spoluvlastníkov je aj mestská časť Staré Mesto. Starostka Tatiana Rosová iniciovala stretnutie všetkých troch vlastníkov. Tí prijali jej návrh, že do dvoch týždňov predložia svoju víziu, ako chcú s budovou v budúcnosti nakladať. Po preštudovaní návrhov sa vlastníci stretnú a nájdu spoločné riešenie akceptovateľné pre všetky strany. Snahou starostky Rosovej je, aby bol objekt zverený jednému správcovi, ktorý následne bude realizovať spoločnú víziu troch vlastníkov. Staré Mesto bude presadzovať, aby objekt bol verejne prístupný a slúžil verejnosti.

Barbakan včera obsadila skupina mužov

Budovu Barbakanu v utorok podľa Petra Kurhajca obsadila skupina mužov pod vedením bývalého ministra vnútra z obdobia vlády Vladimíra Mečiara Ľudovíta Hudeka. Podľa Kurhajca skupina mužov po odstránení zámku na hlavnom vchode obsadila objekt, zablokovala výťah v objekte, zadebnila prístup z vedľajšieho schodiska, čím zamedzila prístup zamestnancom. Ako dodal, prevádzku museli prerušiť všetky firmy, ktoré v objekte podnikali. Kurhajec už v pondelok podal trestné oznámenie na Hudeka pre podozrenie z trestného činu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo nebytovému priestoru.

Podľa Kurhajca v budove sídli spoločnosť City Pressburg, s.r.o., ktorá má v prenájme celý objekt Barbakan na základe nájomnej zmluvy do roku 2016 a pravidelne uhrádza nájomné spolumajiteľom objektu. Spoločnosť prevádzkuje na prízemí predajňu cukrárenských výrobkov „Svet marcipánu“ a má podľa Kurhajca vydané právoplatné stavebné povolenie na zmenu využitia účelu objektu, kde pripravuje otvorenie staroprešporskej kaviarne, vinotéky a galérie. Na prvom poschodí je v podnájme predajňa orientálnych kobercov.

Objekt Barbakan je situovaný v centre Bratislavy pri Michalskej bráne. Budova bola postavená v druhej polovici 18. storočia v štýle neskorého baroka.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM