Zo Slovenska

O poslanecké kreslo má záujem 2914 kandidátov

O mandát poslanca Národnej rady SR sa v tohtoročných marcových voľbách uchádza 2914 kandidátov. Kandidujúce strany môžu dať na kandidačnú listinu najviac 150 kandidátov. Nie všetkým sa tento počet podarilo naplniť.

Ilustračný obrázok k článku O poslanecké kreslo má záujem 2914 kandidátov
Zdroj: TASR

Do volieb sa prihlásilo 23 strán, hnutí a koalícií. Trinásť z nich ponúka voličom 150 kandidátov. Za zvyšné subjekty kandiduje menej ľudí, v niektorých prípadoch má kandidačná listina menej ako 50 uchádzačov o poslanecké kreslo.

Najmenej kandidátov – 34 je na listine Demokratov Slovenska – Ľudo Kaník. Menej ako 50 ľudí ponúkajú aj listiny Strany zelených Slovenska (42) a VZDOR – strana práce (47). Koalícia Spoločne za Slovensko naplnila 91 miest kandidačnej listiny.

Ostatné strany prekročili hranicu 100 kandidátov. Presnú stovku mien ponúka Šanca. O dvoch kandidátov viac má na listine Priama demokracia. Maďarská kresťanskodemo­kratická aliancia má 110-člennú kandidačnú listinu, Komunistická strana Slovenska ide do volieb so 140 kandidátmi. Po 149 mien ponúka Most-Híd a Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Plnú 150-miestnu kandidačnú listinu podali Strana TIP, Strana moderného Slovenska, OĽaNO-NOVA, Sme rodina – Boris Kollár, SNS, Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia, SDKÚ-DS, Smer-SD, KDH, SKOK, #Sieť, SMK a SaS.

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca. Voliť bude môcť viac ako 4,4 milióna občanov. Oficiálna volebná kampaň sa začala 12. novembra 2015. Politické subjekty môžu na ňu minúť najviac tri milióny eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM