Rôzne

Obce na severovýchode odmietajú vrty zamerané na hľadanie ropy. Aktivisti v Ruskej Porube umiestnili zátarasy

S nesúhlasom verejnosti sa stretli plánované prieskumy na severovýchode Slovenska. Ťažobná spoločnosť tu chce pátrať po ložiskách ropy. Nespokojní obyvatelia bojujú proti investorovi zátarasami na cestách, petíciou, napísali aj otvorený list premiérovi a prezidentovi Slovenskej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Obce na severovýchode odmietajú vrty zamerané na hľadanie ropy. Aktivisti v Ruskej Porube umiestnili zátarasy
Zdroj: TASR

O severovýchod Slovenska sa zaujíma spoločnosť Alpine Oil and Gas (AOaG) s americkou majetkovou účasťou. Nemá povolenie na ťažbu, iba na realizáciu prieskumov. „Majú za úlohu overiť, či tu je alebo nie je potenciál na to, aby tu existovali akumulácie prírodných uhľovodíkov,“ informoval zástupca AOaG Stanislav Benada. V regióne sa ropa v minulosti vyskytovala. V 20. storočí sa ťažila v okolí obce Miková v okrese Medzilaborce. Neďaleko území, kde chce investor robiť prieskumy, ležia produkčné polia suroviny, a to na území Poľska a Ukrajiny.

„Oslovení odborníci z oblasti geológie a environmentalistiky sa zhodujú, že zásah do ekosystému v podobe prieskumných a vrtných prác je natoľko závažný, že môže mať trvalý dopad na kvalitu života obyvateľov dotknutých obcí,“ uvádza sa v zmienenom otvorenom liste, ktorý tlačovej agentúre poskytol zástupca nespokojných občanov Ladislav Andrejco.

Ľudia zo severovýchodu sa obávajú znečistenia vody ropnými látkami, straty vody v studniach, dokonca „otravy šesťmocným chrómom, ktorý je dokázaným karcinogénom, používaným pri vrtoch,“ upozorňujú ďalej v liste. Do popredia kladú miestnu prírodu. „My, obyvatelia dotknutých obcí nemáme záujem na percentách zo zisku, ale chceme žiť v zdravom, čistom prostredí, v ktorom sme sa narodili.“

„Budeme vykonávať činnosť, ktorá sa vyučuje aj na univerzite v Košiciach,“ uviedol Benada na margo plánovaných prieskumov. Spoločnosť ich chce realizovať rovnakou technológiou, ktorá sa používa pri geotermálnych vrtoch či vrtoch k ložiskám minerálnych vôd. „Ide o bezpečný a štandardný postup,“ tvrdí Benada.

Aktivity AOaG sú už viditeľné v teréne. Spoločnosť si postupne dáva upravovať prístupové cesty a odstraňovať dreviny na miestach, kde chce prieskumy realizovať. Plocha pre umiestnenie vrtnej súpravy musí mať približne 60 × 80 metrov. Investor si ju v týchto dňoch pripravuje za obcou Krivá Oľka, okres Medzilaborce, kde prebieha výrub drevín. Ide o pozemok, ktorý si prenajal od Lesov SR. AOaG realizuje prípravné práce aj v Smilne, okres Bardejov a v Ruskej Porube v okrese Humenné.

Nespokojní obyvatelia aj napriek ubezpečeniam investora odmietajú. Proti jeho plánom vznikla petícia, nesúhlas s nimi vyjadrili i zastupiteľstvá obcí Ruská Poruba, Smilno, Oľka, Ruská Kajňa, Pakostov, a Hrubov. Mali by ich nasledovať obce Prituľany, Závada a ďalšie.

Aktivisti umiestnili na prístupovú lesnú cestu v chotári Ruskej Poruby zátarasy. Investorovi však musia nateraz prejazd umožniť. Rozhodol o tom Okresný súd predbežným opatrením. Vlastníci pozemkov sa vzápätí odvolali na Krajský súd v Prešove (KS). „Súd obmedzil trvanie tohto predbežného opatrenia do právoplatného skončenia konania vo veci samej,“ informoval hovorca KS Michal Drimák.

Foto: Pri obci Smilno členovia petičného výboru proti prieskumu sa snažia blokáciou cesty poukázať na stav, že pracovníci chodia cez súkromné pozemky bez ich súhlasu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM