Zo Slovenska

Obchodovanie s nevestami je lukratívny biznis. Koľko stojí jedna Slovenka?

Obchod s bielym mäsom či pašovanie cigariet? Zabudnite. Teraz frčí obchod s nevestami. A Slovenky sú mimoriadne žiadaným artiklom.

Ilustračný obrázok k článku Obchodovanie s nevestami je lukratívny biznis. Koľko stojí jedna Slovenka?
Zdroj: internet

Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii má v poslednom období nezvyčajné povinnosti. Vyšetrovatelia z Úradu hraničnej a cudzineckej polície od začiatku tohto roka obvinili už 23 osôb, ktoré sa podieľali na páchaní trestného činu prevádzačstva formou účelových sobášov.

Ako to funguje?

Podľa hovorkyne Prezídia Policajného zboru Denisy Baloghovej len minulý týždeň z prevádzačstva obvinili päť osôb vo veku od 41 do 54 rokov. Obvinení zabezpečovali nevesty pre srbských ženíchov.

Ženy, ktoré za vopred sľúbenú odmenu uzatvárali manželstvo so Srbmi, pochádzali najmä z Liptovského Mikuláša a Zvolena Tie mali na území Slovenska vybaviť všetky potrebné doklady a povolenia na sobáš v zahraničí.

„Potom mali odísť za svojimi ženíchmi do Srbska a tam, za vopred sľúbenú finančnú odmenu 3500 eur, sobáš uzavrieť. Krátko po svadbe mali manželia cestovať do Nemecka a žiadať úrady o povolenie na pobyt,“ uviedla.

Manželka za 4000 eur

Podobné prípady sa množia. Len nedávno sa chystala organizovaná skupina „predať“ Slovenku indickému občanovi. Za fingovaný sobáš mala zinkasovať 4000 eur!

Nevesta so ženíchom si však nestihli povedať áno, pretože do siene vošli policajti a sobášu zabránili. Polícia podľa hovorkyne smeruje k odhaleniu ďalších minimálne desiatich podobných prípadov. „Po dokázaní viny hrozí všetkým trest odňatia slobody na dva až osem rokov,“ doplnila.

Prečítajte si aj: Nevestu zatkli priamo na svadobnom obrade. Ani si nestihli povedať ÁNO!

Sobáše za odmenu

Dôvodom takýchto sobášov naoko je predovšetkým získanie trvalého pobytu na našom území pre cudzinca a finančný zisk pre Slováka. „Cudzinec, ktorý si zoberie Slováka, môže požiadať o trvalý pobyt na Slovensku na päť rokov a zároveň získa neobmedzený vstup do celého schengenského priestoru,“ vysvetlila Baloghová.

Protiprávne konanie v týchto prípadoch spočíva v organizovaní a navádzaní na uzatvorenie sobášov občanov Slovenskej republiky s príslušníkmi tretích krajín za finančnú odmenu.

Foto je ilustračné

Fingované svadby za odmenu
4
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM