Správy

Obec pri Žiari sa chce pustiť do kulturáku: Veľká rekonštrukcia za státisíce eur

V priestoroch kultúrneho domu, ktorý si pýta rekonštrukciu, sídli aj obecný úrad. Dedinka chce staviť na eurofondy.

Ilustračný obrázok k článku Obec pri Žiari sa chce pustiť do kulturáku: Veľká rekonštrukcia za státisíce eur
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V obci Prestavlky (okres Žiar nad Hronom) chcú zrekonštruovať budovu kultúrneho domu, v ktorom sídli aj obecný úrad. Dodávateľa prác, ktorých cieľom je znížiť energetickú náročnosť objektu, hľadá prostredníctvom verejnej súťaže. Na rekonštrukciu chce obec získať prostriedky z eurofondov.

Starosta Ján Abrahám priblížil, že najväčším problémom budovy je kúrenie. ,,Sú tam plynové gamatky, takže máme vysoké náklady na vykurovanie. Sú tam staré drevené okná a budova nie je zateplená," opísal aktuálny stav.

Keďže komplexnú rekonštrukciu objektu obec nie je schopná financovať z vlastného rozpočtu, samospráva sa rozhodla uchádzať o prostriedky z eurofondov. Predpokladaná hodnota zákazky je podľa zverejnenej výzvy viac ako 230 000 eur bez DPH.

Projekt počíta s celkovou obnovou budovy. Okrem zateplenia je naplánovaná aj výmena okien a kompletná výmena kúrenia. ,,Taktiež zateplenie stropov, to je veľmi dôležité, lebo tadiaľ ide celá teplota von," dodal Abrahám s tým, že ak obec nebude úspešná a dotáciu nezíska, obnovu objektu bude po častiach robiť z vlastných zdrojov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM