Veronika Ondo-Cholewová Regióny

Obľúbená fontána v Michalovciach si robí, čo chce: Ako a kedy sa vlastne spúšťa? FOTO

Jedna z michalovských fontán ukrýva tajomstvo svojskej inteligencie. Michalovčania si mysleli, že mesto ju vypína a zapína v rôznych časoch. Všetko je však inak!

Ilustračný obrázok k článku Obľúbená fontána v Michalovciach si robí, čo chce: Ako a kedy sa vlastne spúšťa? FOTO
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Čo vlastne zapína obľúbenú "fontánu pri Výškovej budove, ktorú obdivovali aj americkí turisti: ? Ľudia si mysleli, že nemá ustálenú dobu prevádzky. Preverili sme aj tvrdenia o autách jazdiacich po fontáne.

Ako v Piatom elemente :)

Naši čitatelia na facebooku Michalovce 24, nás upozornili na fontánu pri Výškovej budove, ktorá sa podľa ich slov nezapína v rovnakých časoch. Niektorí tvrdili, že vraj to nie je pravidelné. Zistili sme pre vás informácie priamo od kompetentných. Hovorkyňa Michaloviec Iveta Palečková nám povedala, že chodníková fontána na Námestí slobody sa spúšťa od 9. hodiny ráno do 22. hodiny večer. „Vzhľadom na to, že je to práve tento druh fontány, je ošetrené jej fungovanie čidlom na vietor,“ uviedla I. Palečková.

„Ak fúka vietor, ktorý zapríčiní to, že voda je vystrekovaná mimo fontány a dochádza k jej úniku, fontána sa automaticky vypne. Znovu sa spustí až po určitom intervale, keď nepriaznivé poveternostné podmienky pominú,“ vysvetlila hovorkyňa.

Autom cez fontánu?

Michalovčania nám napísali, že videli autá, ktoré jazdia cez fontánu. Preverovali sme, či majú niektorí vodiči výnimku. „Povolenie na prejazd po fontáne samozrejme autá nemajú,“ uviedla hovorkyňa Michaloviec. Dodala však, že v blízkosti chodníkovej fontány sa môžu pohybovať len autá správcu – TaZS, v čase keď vykonávajú údržbu. „Ak sa stane, že sú občania svedkom pohybu áut pri fontáne alebo dokonca priamo na nej, dovolíme si požiadať ich, aby kontaktovali mestskú políciu a túto skutočnosť oznámili,“ upozornila I. Palečková.

Túto michalovskú fontánu dokáže vypnúť vietor
5
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM