Rôzne

Obľúbené za socíku a stoja až dodnes: Stavby, ktoré michalovčania poznajú majú niečo spoločné, FOTO

Poznáme ich všetci. Niekomu sa nepáčia, iní naopak prechovávajú k týmto budovám veľké sympatie. Reč je o obchodnom dome Šíravan, Dome nábytku, Dome potravín, Slovakotexu, či hoteli Merkúr na Šírave.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbené za socíku a stoja až dodnes: Stavby, ktoré michalovčania poznajú majú niečo spoločné, FOTO
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Vieme kto stojí v Michalovciach za stavbou obchodného domu Šíravan, Domu nábytku, Domu potravín, Slovakotexu, či hotelu Merkúr na Šírave…Legendárne stavby projektoval významný slovenský architekt. Hoci nepochádzal z Michaloviec, od nášho mesta dostal aj ocenenie za jeho rozvoj.

Architekt, ktorý zanechal v Michalovciach svoju stopu

Nedávno sme vám priniesli článok o legendárnych predajňach socializmu, ktoré sme navštevovali.. Vo vašich spomienkách nechýbala ani knedľa z Tatry. K nostalgickej vlne, ktorá zasiahla Michalovčanov, sme sa rozhodli pridať aj my informáciou o známom architektovi, ktorému sa v hlave zrodili tieto budovy a neskôr boli v Michalovciach postavené.

Ján Šprlák-Uličný. Z tohto obdobia pochádzajú jeho projekty obchodného centra v Michalovciach, obchodného domu Šíravan, Domu nábytku, Domu potravín Slovakotex a iné práce. V rokoch 1970 to bol okrem ZOD aj známy Slovakotex. „Koberce, látky a drahé kabáty..dnes sa hovorí, že solventnejší alebo tí, ktorí v meste niečo znamenali, tam mali protekciu,“ povedala Michalovčanka Jana. Na tovar sa čakalo dlho a už vtedy nechávali predavačky odkladať tovar vybraným klientom. Ešte aj dnes sú doma na stenách kobercové obrazy, ktoré boli vtedy v móde. Kvalitné koberce pretrvali tiež až do súčasnosti.

Od námestia po Šíravu

Jeden z najznámejších slovenských architektov sa v metropole Zemplíne zaslúžil aj o Šíravan v roku 1972. Na námestí je dodnes neďaleko mestskej polikliniky. Jeho priestory vystriedalo za tie roky mnoho obchodníkov. K ďalšej pýche sa zaradil aj Dom nábytku. Ján Šprlák-Uličný nezostal so svojim nápadne len na námestí. Architektúrou poznačil i Šíravu v roku 1979. Keď sa pôjdete pozrieť na Merkúr, môžete si všimnúť práve jeho typickú architektúru.

Neskôr v roku 1980 bolo centrum v Michalovciach doplnené o objekt zdravotníckeho a kultúrneho zariadenia. No a o štyri roky neskôr si jeho prácu všimli a udelili mu plaketu za zásluhy a rozvoj mesta Michalovce

Presadzoval novinky

Okrem michalovských budov sa v tomto období zameriaval hlavne na stavby športového charakteru: krytú plaváreň v Košiciach, základnú školu v Spišskej Novej Vsi, v Humennom a v Levoči, ale vytvoril tiež ďalšie významné projekty, ako sú napr. Štátna banka v Košiciach, Štátna banka v Poprade, Dom služieb v Prešove, AB justičných zložiek, komplex budov Zboru nápravnej výchovy v Košiciach, turistický hotel v Herľanoch, Dom potravín v Humennom a iné.

„Bol avantgardný v presadzovaní nových konštrukčných riešení, technických vymožeností, tak najmä v prípade rodinných domov uplatňoval cit pre materiál, vracal sa k zmyslu tvaru, účelnosti, materiálu a intimity priestoru,“ uviedol Bél, A., Drahovský. Vo svojej tvorbe predviedol ako rozumie životnému prostrediu v prírodných, vidieckych, ale aj mestských štruktúrach. Kultúrny prínos Šprlákovho intelektu zostane v tvorivom regióne zapísaný zlatými písmenami.

Môže vás zaujímať:

Ekologické stavby, priestor na dialóg, či personálne zmeny: Takéto problémy trápili Michalovčanov v novembri 89

Michalovčanov zasiahla nostalgická vlna, takto si pamätáme na socíkovské obchody: V spomienkach nechýba ani knedľa z Tatry!

Slovakotex, Šíravan…5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Michalovciach

Stavby, čo v Michalovciach zostali po významnom architektovi
3
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM