Alexandra Húsková Regióny

OBRAZOM:Prvá petržalská plaváreň je už hotová. Nerezové bazény, sauny a aj tobogán čaká kolaudácia

Petržalská mestská plaváreň je tesne pred dokončením. Stavba na križovatke Tupolevovej a Jiráskovej ulice potrebuje už iba doplnenie vnútorného vybavenia a vonkajšie terénne úpravy. Obyvatelia sa môžu tešiť na bazény, tobogán, ale aj saunový svet. Ako to tam vyzerá?

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM:Prvá petržalská plaváreň je už hotová. Nerezové bazény, sauny a aj tobogán čaká kolaudácia
Zdroj: Dnes24.sk

„Bude to verejná plaváreň, kde sa na cenotvorbu budeme snažiť vplývať tak, aby bola dostupná pre všetkých. Snažili sme sa postaviť multifunkčný objekt, aby plaváreň nepozostávala iba z jedného plaveckého 25 metrového bazéna, ale aby boli súčasťou aj zážitkové bazény pre deti a dospelých, tobogán a saunový svet,“ vyjadril sa Miroslav Štefánik, prednosta MÚ Petržalka počas kontrolného dňa v priestoroch plavárne.

Kapacita plavárne bude približne 500 návštevníkov denne. „Budeme sa snažiť prispôsobiť priestor tak, aby sa sem zmestilo čo najviac ľudí,“ uviedol Miroslav Štefánik.

Trojhodinové vstupy pre verejnosť, plávať budú aj školy

Plaváreň bude prevádzkovať mestská organizácia Športové organizácie Petržalky. „Mestská časť vytvorí interný model prevádzkovania na jeden rok, po uplynutí tejto doby ho prehodnotíme. Prevádzka plavárne je technologicky aj ekonomicky náročná. Minimalistický odhad ročných nákladov na prevádzku je 600 tisíc Eur,“ priblížil Miroslav Štefánik.

O prevádzku plavárne sa bude starať približne 20 až 25 zamestnancov. Otváracie hodiny zatiaľ nie sú presne určené, podľa vyjadrenia prednostu by mala byť plaváreň otvorená od rána až do 21. hodiny, zatiaľ sa uvažuje o trojhodinových vstupoch pre verejnosť.

Počas dopoludnia bude plaváreň využívaná aj pre cielené športové aktivity klubov, či škôl. „Rozsah bude závisieť od dopytu,“ doplnil prednosta.

Predpokladaný termín otvorenia plavárne je február 2016.

V súčasnosti bola mestská časť Petržalka vyzvaná zhotoviteľom stavby – firmou Metrostav na preberacie konanie. Momentálne teda stavbu prechádzajú, dohadujú posledné úpravy a spisujú prípadné nedorobky. V polovici decembra by malo byť dielo kompletne prebraté.

Následne prebehne kolaudačné konanie na stavebnom úrade. „Pokiaľ by išlo všetko hladko, kolaudačné konanie môže trvať mesiac a pol až dva mesiace. V prípade problémov sa proces môže natiahnuť na niekoľko mesiacov a termín otvorenia by sme museli posunúť,“ uviedol Miroslav Štefánik.

Prečítajte si aj: Petržalská plaváreň by mala byť otvorená až na budúci rok. Starosta a poslanci sľubujú znížené vstupné pre obyvateľov mestskej časti

Antikorové bazény, sauny i reštaurácia

Nová plaváreň má 25-metrový plavecký päťdráhový bazén, zážitkový bazén s tryskami a detský bazén, whirlpool pre relax v horúcej vode, saunový svet, soláriá aj možnosť malého občerstvenia. Pri objekte sú vybudované štyri parkoviská s celkovou kapacitou 53 parkovacích mi­est.

Samospráva podľa Michaely Platznerovej počíta s tým, že Petržalčania zaplatia pri vstupnom menej. „Ešte stále nevieme vyčísliť presné ceny vstupného, ale starosta aj poslanci naďalej deklarujú, že obyvatelia Petržalky budú určite zvýhodnení,“ dodala.

Náklady na plaváreň predstavujú 4,2 milióna eur. Plaváreň čaká ešte investícia vo výške 100 tisíc Eur na doplnenie vnútorného vybavenia a na vonkajšie úpravy okolia plavárne.

Projekt financuje mestská časť hlavne prostredníctvom úveru, sumou pol milióna eur jej prispieva Bratislavský samosprávny kraj.

Prečítajte si aj:Najatraktív­nejším miestom je Železná studnička. Nákupné centrá predbehli ZOO aj Bratislavský hrad, ukázal prieskum

Prvá petržalská plaváreň
23
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM