Správy Zo Slovenska

OBRAZOM: Takéto boli slovenské námestia kedysi

Námestia vyzerali kedysi úplne inak a slúžili na iné zhromaždenia. Ľuďom vopchali v práci do rúk mávadlá a každý musel ísť.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Takéto boli slovenské námestia kedysi
11
Galéria
Zdroj: TASR

Ak sme sa v bývalom Československu zhromažďovali, ta len povinne. Väčšinou na 1. mája, kedy sa hromadne v celom socialistickom bloku oslavoval Sviatok práce. Ľuďom vopchali v práci do rúk mávadlá a každý musel ísť dobrovoľne – povinne do prvomájového sprievodu.

„Niekedy to bola jediná možnosť ako si nakúpiť nejaké exotické ovocie, či iný nedostatkový tovar. V tieto dni po meste boli stánky, ktoré mali dokazovať aký blahobyt u nás je. Manžel nakúpil, zahodil mávadlá a utekal domov,“ spomína 63 ročná Adela. „Ale inak to bola otravná záležitosť, z ktorej sa snažil každý vyvliecť, ak mohol,“ dodala.

Pozrite si v našich retrogalériách na začiatku a na konci článku, dobové fotografie, ako to vyzeralo v dobách dávno minulých na našich námestiach vo veľkých mestách na Slovensku.

Mládež vpred, stavať lepší svet

Povinnosťou takmer národných rozmerov boli heslá, ktoré jednotlivé fabriky, športovci, mamičky, mliekari, poľnohospodári, ale aj vojaci či baníci museli pri manifestáciách prezentovať.

„Kvalita výroby je vecou každého,“ „Ďakujeme našim partizánom,“ alebo „Nech žije vláda – vláda ľudu,“ to bola klasika, ktorá „pochodovala“ našimi námestiami. Mládež ďakovala republike za krajší život, za mier, za vlasť za socializmus. A dokonca sa aj rýmovalo. „Mládež vpred, stavať lepší svet,“ „Republice práci, sílu, klid, lidu štestí, blahobyt.“

VOSR – milujeme Sovietsky zväz

Vo veľkom sa oslavovalo aj augustové výročie Slovenského národného povstania a potom, začiatkom novembra bola obľúbenou témou propagandistických zhromaždení Veľká októbrová socialistická revolúcia.

Bola pripomienkou dňa, kedy v Rusku prebrala vládu nad krajinou komunistická strana. A tak sme aj v slovenských mestách manifestačne prezentovali svoje bratstvo a lásku k sovietskemu ľudu. Ako sa písalo v dobovej tlači: „Námestia a priľahlé ulice sa zaplnili do posledného miesta.“ Zaplnili, lebo to bolo jednoducho povinné.

Ako vyzerali slovenské námestia pred rokom 1989 - galéria 2
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM