Barbara Dallosová Kultúra

Obrovský úspech žiarskych hudobníkov: V začiatkoch ich vyhadzovali z pódia, dnes sú nominovaní na Radio_Head Awards!

Zo skromnej skúšobne na žiarskom námestí rovno medzi zvučné mená slovenskej hudobnej scény ako Jana Kirschner či Korben Dallas. Pred pár rokmi o Radiopieces nikto nepočul, dnes je hŕstka talentovaných Žiarčanov nominovaná na jedno z najprestížnejších slovenských hudobných ocenení.

Ilustračný obrázok k článku Obrovský úspech žiarskych hudobníkov: V začiatkoch ich vyhadzovali z pódia, dnes sú nominovaní na Radio_Head Awards!
Zdroj: Dnes24.sk

Edo (24), Oliver (22) Juro (22) a Braňo (20). To sú chalani, ktorí stoja za zoskupením Radiopieces. Poznali sa vraj už predtým, nikdy by ich ale nenapadlo, že sa raz stretnú v jednej kapele. Stretli. A ľudia si ich všimli veľmi rýchlo.

Skúšobňa je druhý domov

Asi málokoho kráčajúc cez žiarske námestie napadne, že len pár metrov ďaleko sa možno práve rodí hudobný počin celoslovenského formátu. Za skromnú skúšobňu sú chalani vďační, v garáži vraj nikdy hrať nemuseli. ,,Je to ako náš druhý domov. Nevieme, či by sme boli schopní presunúť sa ešte niekam inam. Veľmi nám prirástla k srdcu,“ hovorí spevák Braňo o mieste, kde sa to všetko začalo.

Rozčarovaný zvukár aj koncert pod pyramídou

Ako lokálna kapela sa začali chalani zoznamovať najprv so žiarskymi pódiami. Netrvalo však dlho a zahrali si aj na miestach, ktorými by nepohrdli ani ostrieľané kapely ,,Veľakrát sme hrali v Žiari, prípade v okolitých mestách a dedinách. Najviac hrdí sme však na tohtoročný novembrový koncert v azda najznámejšom bratislavskom klube, kam nás zavolalo Rádio FM, a taktiež hranie vonku pred, alebo presnejšie pod známou pyramídovou budovou Slovenského rozhlasu,“ hovorí Braňo.

Ani raketová kariéra sa ale nezaobišla bez kostrbatých začiatkov. Na zážitok z jedného z prvých vystúpení hudobníci spomínajú s úsmevom.

,,Bolo to na jednom z prvých koncertov. Juraj nechtiac zhodil mikrofón zo stojanu. Boli sme vtedy ešte úplné decká, malí fagani. Zjavne pripitý zvukár nám pred asi 100 ľuďmi, ktorí tam vtedy boli, povedal do mikrofónu (tak, aby to všetci počuli) zo svojho stanoviska: ,,Hráte ako choré prasce a ešte aj zhadzujete mikrofóny!“ Potom nás rýchlo vypol a snažil sa nás vyhodiť z pódia. Na to spomíname dodnes, v dobrom, samozrejme.,“ smeje sa Braňo.

Objav roka

To je kategória, v ktorej si Žiarčania vyslúžili nomináciu. Radio_Head Awards je momentálne jediná národná hudobná anketa. Galavečer odovzdávania cien je vysielaný v priamom prenose. Anketa má 4 hlavné kategórie: Album, Singel, Objav a Debut roka. Napríklad v kategórii Album roka sú vo finále elitní slovenskí hudobníci ako napríklad Jana Kirschner či Korben Dallas. Momentálne prebieha druhé kolo hlasovania, ktoré potrvá do 22.februára.

A ako na nomináciu v poprednej ankete reagovali začínajúci muzikanti? ,,Najprv nám to nedochádzalo. Až keď nám ľudia začali písať či sa tešíme z tohto veľkého úspechu, začali sme si uvedomovať, že sme vlastne na ceste, na ktorej sme chceli odjakživa byť. Teraz hlavne cítime radosť, pocit zodpovednosti a neskutočnú motiváciu tvoriť. Je to pre nás česť pretože na rozdiel od už neexistujúceho Slávika, kde dookola hrávali rovnaké kapely aj napriek tomu že nevydali x rokov žiadny nový song, sú v tejto ankete nominovaní len hudobníci, ktorí boli aktívni v poslednom roku," vysvetľuje na záver Braňo.

Chcete v ankete Radio_Head Awards podporiť náš lokálny talent? Viac info nájdete na ich facebookovej stránke.

Foto: Lumia photography

Takto znejú žiarski nominanti na Radio_Head Awards
2
Galéria
Radiopieces: Zo skúšobne na námestí do prestížnej národnej ankety
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM