Zo Slovenska

Obyvatelia rodinných domov musia triediť bioodpad. Mesto nechce rozdávať pokuty

Do konca januára sú majitelia rodinných domov povinní nahlásiť sa do systému zberu odpadu zo záhrad. Čo sa stane, ak tak neurobíte?

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia rodinných domov musia triediť bioodpad. Mesto nechce rozdávať pokuty
5
Galéria
Zdroj: Facebook

Do konca januára je každá domácnosť v individuálnej bytovej výstavbe povinná požiadať hlavné mesto o dodanie buď kompostovacieho zásobníka alebo zbernej nádoby. Súčasne musia obyvatelia rodinných domov zabezpečiť odvoz odpadu minimálne jedenkrát za 14 dní v období od marca do novembera.

Medzi mnohými Bratislavčanmi to ihneď vyvolalo búrku nevôle. „Prečo by musela každá domácnosť? Veď pokosenú trávu mám doma na rašelinu, žiadnu nádobu na to od mesta povinne nechcem,“ napísal na sociálnej sieti nahnevaný diskutujúci.

Kontrola v marci

Mesto však vyzýva občanov, ktorých sa to týka, aby si svoju povinnosť nezabudli splniť. „Nechceme ísť cestou pokút a represie, preto v prvom kole len vyzývame občanov, aby nám nahlásili ich záujem o kompostovací zásobník alebo zbernú nádobu,“ informuje hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová.

Biologicky rozložiteľný odpad začnú odvážať prostredníctvom spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu od marca a počas tohto obdobia bude mesto aj kontrolovať splnenie si tejto povinnosti.

Zapojte sa do zberu

„Naším záujmom je, aby sme biologicky rozložiteľný odpad mohli spracovávať buď sami, alebo občania vo svojich kompostovacích zásobníkoch, pretože doteraz tento odpad zbytočne končil v komunálnom odpade,“ vysvetlila Skokanová.

Ak ste sa ešte stále nenahlásili, bližšie informácie spolu s formulárom žiadosti o zapojenie sa do systému zberu odpadu zo záhrad nájdete na webovej stránke mesta.

„Apelujeme na pozitívny vzťah k životnému prostrediu a snahu našich občanov naše životné prostredie chrániť. Navyše, je to služba, ktorá je zabezpečovaná bezplatne,“ dodala na záver hovorkyňa.

Ilustračný obrázok

Kompostovanie
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM