Alexandra Kolínská Hokej

Oceliarov čakalo vyšetrenie. Verdikt lekára: Hokejisti sú pripravení! FOTO

Hokejisti z HC Košice museli pred začiatkom sezóny podstúpiť vyšetrenia. Podľa lekára sú košickí majstri po zdravotnej stránke skvele pripravení na ďalšiu sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Oceliarov čakalo vyšetrenie. Verdikt lekára: Hokejisti sú pripravení! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Aj tento rok pred letnými prázdninami prešli hokejisti HC Košice špecifickými zdravotnými prehliadkami v Nemocnici Košice – Šaca. Pod vedením hlavného lekára HC Košice doktora Jozefa Kubašovského v spolupráci s doktorom Jozefom Sabom sa podrobili v šačianskom Šport – artro centre všetkým dôležitým zdravotníckym vyšetreniam. „Hokejisti by mali absolvovať takúto prehliadku minimálne raz ročne. Špecifické vyšetrenie je pre nás cenným zdrojom informácií o každom jednom športovcovi,“ vraví úrazový chirurg Šport-artro centra Jozef Kubašovský.

V čom spočíva vyšetrenie profesionálneho hokejistu

Prehliadka športovca pozostáva z vyšetrenia hematologických parametrov, antropometrických parametrov (výška, váha a % tuku), základných fyzikálnych vyšetrení, zo spirometrie, takisto sa meria EKG v pokoji a robí sa záťažový text spiroergometria.

„Odber a vyšetrenie krvi a moču, EKG či meranie tuku, poskytnú lekárom a realizačnému tímu všetky potrebné informácie o aktuálnom zdravotnom stave hokejistov,“ vysvetľuje Sabo. Tento typ vyšetrení by mal podľa neho absolvovať každý aktívny športovec, aby sa tým predišlo náhly príhodám pri športe, ktoré žiaľ v posledných rokoch pribudli.

Pripravení na sezónu

Špecifickosť vyšetrenia vrcholových športovcov spočíva podľa ich klubového lekára Kubašovského v tom, „že sa u nich robí vyšetrenie zdatnosti, čiže vyšetrenie jednotlivých parametrov pri maximálnej záťaži. To nie sú bežné vyšetrenia. Tohtoročné zdravotné prehliadky hokejistov dopadli veľmi dobre, po zdravotnej stránke sú chlapci pripravení na novú sezónu. Verím, že bude rovnako úspešné ako tie predošlé a budeme si môcť vychutnať kvalitný hokej,“ uzatvára lekár.

Foto: Nemocnica Košice – Šaca

FOTO: Košickí hokejisti sú pripravení na sezónu!
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM