Marek Vatraľ Rôzne Zo Slovenska

Ocenená riaditeľka školy Mária Hančinská z Trenčína: Dnes veľa rodičov nemá čas na svoje deti

Minulý týždeň ju za nemalé zásluhy ocenila ministerka školstva a udelila jej Malú medailu svätého Gorazda. Prečítajte si zaujímavý rozhovor s Máriou Hančinskou.

Ilustračný obrázok k článku Ocenená riaditeľka školy Mária Hančinská z Trenčína: Dnes veľa rodičov nemá čas na svoje deti
Foto: Mária Hančinská

Mária Hančinská pôsobí na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Trenčíne úctyhodných tridsaťtri rokov. Funkciu riaditeľa školy vykonáva šiesty rok. Dlhých sedemnásť rokov tam pôsobila ako zástupkyňa školy. Z uvedeného jasne vyplýva, že v školstve a riadení sa nesporne vyzná. Najlepším dôkazom je aj ocenenie, ktoré jej minulý týždeň udelila na slávnostnom ceremoniáli ministerka školstva. Malú medailu svätého Gorazda získala za mimoriadne zásluhy a výsledky dosiahnuté v pedagogickej a riadiacej práci a rozvoji odborného školstva.

Učíte viac ako tridsať rokov. Ako by ste porovnali postavenie učiteľa v súčasnosti s obdobím, keď ste začínali učiť?

Postavenie učiteľa sa odvíja od toho, ako ho vníma spoločnosť, ako si ho váži, ako ho oceňuje. Nestačí len konštatovať, že budúcnosť štátu závisí od úrovne školstva. Podľa podielu HDP, ktoré ide do školstva, vidieť, že mnohí (aj politici), školstvo berú ako nevyhnutné zlo, ktoré len odoberá financie.

V minulosti mal učiteľ významnejšie postavenie. Hlavne viac fungovala spolupráca školy a rodiny. Dnes veľa rodičov nemá čas na svoje deti, ani snahu o spoluprácu. 

Mnohých mladých absolventov učenie odrádza najmä kvôli finančnému nedoceneniu. Dokonca aj tí učitelia, ktorí učia relatívne dlho sa cítia demotivovaní. Máte vo vašom kolektíve kolegov, ktorí učia najmä preto, lebo ich to baví?

Hovorí sa, že škola je taká dobrá, ako jej učitelia. My máme veľa skvelých učiteľov a majstrov. Sú kreatívni, dokážu žiakov nadchnúť pre svoj predmet, prebudiť v nich lásku k budúcemu povolaniu, pracovať s nimi nad rámec ich povinností. Dôkazom sú mnohé ocenenia,  ktoré prinášajú zo súťaží. Samozrejme, nájdu sa aj takí, pre ktorých je to len obyčajné zamestnanie.

Akí sú vaši dnešní študenti? Veľa učiteľov sa v súčasnosti sťažuje nielen na častú nepozornosť detí, ale aj na to, že ich vedomostná úroveň v porovnaní s predošlými generáciami každoročne klesá.

Študenti sú zrkadlom našej spoločnosti. Celkovo sa vytratila úcta človeka k človeku.  Vidieť to na každom kroku, či sú to správy z parlamentu alebo médiami vyzdvihované negatívne vzory. Dôsledkom toho je zhoršené správanie študentov. Či ich vedomosti sú naozaj menšie, ukáže čas.  Podľa mňa, sú hlavne iné, ako sme v ich veku mali my. Svet je zaplavený množstvom ľahko dostupných informácií.

Úlohou školy prestáva byť snaha čo najviac naučiť. Dôležitejšie je naučiť študentov orientovať sa v poskytovaných informáciách a vedieť ich správne vyhodnotiť. Ale nemali by sme podceňovať žiadnu z gramotností.

Foto: Mária Hančinská

Zažili ste vo svojej dlhoročnej praxi moment, kedy ste si naozaj priznali, že to, čo robíte, má veľký zmysel? 

Je to vždy, keď sa pri mne pristaví bývalý žiak a spomína na chvíle, ktoré sme spoločne prežili, nielen na hodinách, ale aj počas mimoškolskej činnosti, na krúžkoch, výletoch, rôznych aktivitách. Ďalej sú to absolventi, ktorí ukázali, že sú životaschopní, pokračujú v štúdiu alebo našli uplatnenie na Slovensku, ale aj v zahraničí, robia to, čomu sa venovali na škole, čo ich baví.

Minulý týždeň vás ocenila ministerka školstva a udelila vám Malú medailu svätého Gorazda, ktorú ste získali za mimoriadne zásluhy a výsledky dosiahnuté v pedagogickej a riadiacej práci, a v rozvoji odborného školstva. Na čo konkrétne ste vo svojej práci najviac hrdá?

Naša škola má v regióne významné postavenie, jej zameranie je široké. Pripra­vujeme budúcich odborníkov v hotelierstve, gastronómii, cestovnom ruchu, BOZP, v kaderníckych a kozmetických službách, v obchode a podnikaní. Dôraz kladieme nielen na teoretické a jazykové vzdelávanie, ale aj na praktické zručnosti. Žiaci praxujú v reálnych podmienkach, máme vlastné školské prevádzky, zmluvy s rôznymi zamestnávateľmi nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Škola ponúka množstvo zaujímavých aktivít, záujmových krúžkov a kurzov. Žiaci sa zúčastňujú rôznych súťaží, výstav, prezentácií, benefičných akcií.

Hrdá som na svojich kolegov, ktorí sú odborníci na správnom mieste, ktorí svoje skúsenosti vedia a najmä chcú odovzdať svojim študentom. Najviac hrdá som na našich absolventov, ktorí sa vo svojej profesii našli a dokážu na základoch, ktoré im škola dala, ďalej budovať, pracujú na manažérskych pozíciách v prestížnych hoteloch, reš­tauráciách a v rôznych prevádzkach na Slovensku, v Anglicku, na Cypre, v Grécku, Rakúsku a podobne.

Čo pre vás spomínané ocenenie znamená? Potešilo vás?

Je to pre mňa výzva do ďalšieho obdobia. Nevzdávať sa, aj keď niekedy sú ťažké chvíle. Prioritou je trend neustálej modernizácie a zvyšovania úrovne vybavenia školy. Naďalej chceme držať krok s dobou a snažiť sa poskytnúť študentom všetko, čo sa od modernej školy vyžaduje. Našťastie stále mám po boku ľudí, na ktorých sa môžem spoľahnúť, s ktorými môžem spolupracovať a hlavne stále sú  tu študenti, kvôli ktorým má význam sa snažiť niečo dosiahnuť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM