Ochorení na žltačku je u nás čoraz menej
Banská Bystrica 25. marca - Výskyt ochorenia na žltačku typu A na Slovensku v posledných rokoch klesá.
Primárnymi dôvodmi znižovania ochorení sú vyššia kvalita bývania,
kvalitnejšie zásobovanie pitnou vodou či novovybudované kanalizácie.
V lokalitách, najmä v rómskych osadách, kde je hygienický štandard
nízky, sa epidémie tohto ochorenia vyskytujú pravidelne. Dôkazom toho je aj
minulý rok, kedy epidemiológovia zaznamenali epidemický výskyt žltačky
typu A v okresoch Revúca a Lučenec, v spádovej oblasti Regionálneho
úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Rimavská Sobota.
„Na Slovensku v súčasnosti nemáme ucelený systém očkovania proti tejto
chorobe. V minulosti sa vykonávalo selektívne očkovanie dvojročných detí
v päťročných intervaloch. Tento projekt v súčasnosti nefunguje, no
analýzy chorobnosti v mnohých okresoch potvrdili, že toto očkovanie bolo
vysoko účinné. Vyrastala totiž odolná, doživotne imúnna generácia detí,
ktorá nebola vnímavá na túto nákazu a nezanášala potom žltačku do
škôl,“ uviedla vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica Mária
Avdičová. Dodala, že odborníci by chceli dosiahnuť, aby sa v tomto
projekte pokračovalo, pretože sa realizoval najmä v oblastiach, kde ľudia
žijú v zlých hygienických pomeroch. Malo by to nepriamy dopad na výskyt
týchto ochorení aj u ostatnej populácie.
Vzhľadom na to, že existujú aj iné nástroje, ktoré významným spôsobom
znižujú chorobnosť na žltačku typu A, akými sú zásobovanie kvalitnou
pitnou vodou, kanalizácia, vedenie k osobnej hygiene, umývanie rúk a iné
atribúty, odborníci v SR neuprednostňujú očkovanie.
„Že sú tieto atribúty účinné, dokazuje aj skutočnosť, že výskyt
v populácii klesá. Očkovanie sa aj vo svete robí takzvaným selektívnym
spôsobom. Znamená to, že nie je zaradené do národného imunizačného
programu. V SR momentálne očkujeme ľudí len v ohniskách nákazy. Potom
tých, ktorí sú profesionálne vystavení nákaze, za čo zodpovedá
zamestnávateľ a ľudí, ktorí cestujú a chcú sa dať dobrovoľne
očkovať,“ konštatovala Avdičová.
Žltačka typu A sa šíri kontaktom, potravinami či špinavými rukami. Ten,
kto má prístup ku kvalitnej vode, žije v objekte, ktorý je odkanalizovaný
a je vedený k osobným hygienickým návykom, predpoklad na šírenie nákazy
tohto typu žltačky nemá. Žltačky typu B a C sa šíria krvou, pričom
rozdiel je v mechanizme ich prenosu.
Zdroj: TASR