Webnoviny - Svet

Ochranári rokovali s tajomníkom envirorezortu

WEBNOVINY.SK

Juraj Smatana (na snímke) je z rokovania sklamaný. Foto: SITA/Tomáš Benedikovič BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) – Štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Martin Ružinský (Most-Híd) sa dnes stretol s predstaviteľmi slovenských ochranárskych organizácií. Hlavnou témou ich stretnutia bola obnova Ministerstva životného prostredia SR. „Načrtol som možnosť dohody o možnej spolupráci v budúcnosti s ochranárskymi združeniami a taktiež vznik poradného výboru tvoreného zástupcami environmentálnych ochranárskych združení,“ uviedol Ružinský. Na stretnutie s tajomníkom prišli zástupcovia mimovládnych organizácií Greenpeace, platformy Ekofórum či Nadácie Ekopolis.

Niektorí ochranári boli zo stretnutia so štátnym tajomníkom sklamaní. Dôvod bol ten, že s nimi neprišiel rokovať priamo minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Zsolt Simon (Most-Híd). „Síce vítame, že sme boli pozvaní, nebolo to zvykom, avšak chýbalo nám, že sme nemohol rokovať priamo s človekom, ktorý má v rukách moc. Momentálne je to minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Zsolt Simon,“ povedal aktivista Juraj Smatana z platformy Ekofórum, ktorá združuje 23 najvýznamnejších ochranárskych organizácií. Smatana vytkol Ružinskému, že kým on sa oboznamuje s problematikou envirorezortu, minister Simon koná.

„Konkrétne rozhodnutia za minulý týždeň nás veľmi znepokojili,“ tvrdí Smatana. Ide o to, že Simon vrátil do rezortu pôdohospodárstva, konkrétne do správy lesov, ľudí, ktorí museli z rezortu v predchádzajúcom vládnom období odísť, ale v rámci envirorezortu k takémuto kroku nedošlo. „Tí ľudia sú v podstate stále na ulici. A tí, ktorí ich vyhadzovali počas čistiek za minulej vlády, tí sú stále pri moci a ďalej komunikujú s vedením ministerstva,“ tvrdí Smatana. Tiež kritizoval, že Simon zastavil výmeny pozemkov v štátnych lesoch. „Ale v rezorte životného prostredia je naďalej neudržateľný stav s tisíckami výnimiek v chránených územiach,“ uviedol ochranár. Smatana chce navrhnúť sieti Ekofórum, aby prijala režim zvýšenej ostražitosti nad rezortom pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja. „Kým sa ministerstvo životného prostredia rekonštruuje, tak záujmové skupiny si uplatňujú svoj záujem,“ skonštatoval Smatana.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM