Martin Károly Rôzne

Ochránte svojho psa pred kliešťami

Každý majiteľ psa alebo mačky iste vie, že už niekoľko týždňov ich domáci miláčik môže pri prechádzke trávou alebo lesom dostať kliešťa. Tak ako pre človeka tak aj pre psy alebo mačky môže predstavovať riziko nakazenia sa rôznymi chorobami.

Najlepšou prevenciou pred ochoreniami prenášanými kliešťami je zabrániť ich prisatiu alebo spôsobiť ich rýchly úhyn. V súčasnej dobe je na trhu široký sortiment ektoparazitárnych prípravkov, pre psov a mačky.“ Hovorí kremnický veterinár MVDr. Lukáš Weiss.

Prípravky možno rozdeliť do troch skupín: „Najrozšírenejšou skupinou prípravkov na trhu tvorí spot-on forma. Sú to pipety, ktoré obsahujú roztok s účinnou látkou, ktorá sa aplikuje priamo na kožu zvieraťa. Zviera by nemalo byť 48 hodín pred aplikáciou kúpané. Liek sa rozptýli po povrchu teľa zvieraťa v priebehu 24–48 hodín. Hlavnou výhodou týchto prípravkov je jednoduchá aplikácia, majiteľ neprichádza do priameho kontaktu s účinnou látkou, niektoré pôsobia aj repelentne. Ako prevencia proti kliešťom pôsobia 1 mesiac, na blchy, vši, všenky, pôsobia 2–3 mesiace. " upresňuje Weiss.

Druhú skupinu tvoria plastové obojky. Obojok sa pripne okolo krku zvieraťa a nechá sa pripnutí počas celej doby (4–7 mesiacov). Ich hlavnou výhodou je dĺžka doby pôsobenia proti kliešťom a blchám.Nevýhodou je, že zvieratá majú obojok na krku neustále. Obojok by nemal prísť do styku s malými deťmi a nemali by ho mať zvieratá, ktoré spia s majiteľmi v posteli.

Poslednú skupinu tvoria spreje, púdre, šampóny, roztoky. Sprej sa aplikuje 15–20 cm od povrchu teľa zvieraťa. Srsť alebo koža musí byť jemne vlhká, následne sa prečeše hrebeňom alebo kefou. Druhou formou aplikácie je nanesenie spreju na ruku v rukavici a opatrné vtieranie do srsti zvieraťa. Púder sa nasype na srsť zvieraťa a vtrie sa proti srsti až na kožu. Šampón sa nanáša do navlhčenej srsti, masírovaním sa napení. Nechá sa pôsobiť niekoľko minút a následne sa dôkladne opláchne vodou. Roztoky slúžia na umývanie, namáčanie a postrek povrchu tela. Nevýhodou tejto skupiny ektoparazitík je krátka doba prevencie proti opätovnému napadnutiu zvierat parazitmi, časté intervaly aplikácie (1 krát týždenne).

Ceny jednotlivých skupín prípravkov závisia predovšetkým od druhu a veľkosti zvieraťa. Pri prvej skupine sa pohybujú od 4–10 €, pri druhej skupine od 13–18 €, pri tretej skupine od ** 5–10 €**.“

Na záve rkremnický zverolekár zdôraznil: „Je dôležité povedať, aby v žiadnom prípade nedošlo k aplikácii prípravku určeného pre psi, mačkám. Sú pre ne silne toxické. Mačkám môžeme aplikovať len ektoparazitárne prípravky pre ne určené.“

JaT Foto: TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM