Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Ochutnajú ju len odvážni. Kde dopestovali najštipľavejšie chilli na Slovensku?

Ak ju chcete ochutnať, potrebujete odvahu a azbestový jazyk. Carolina Reaper je najostrejšia chilli paprička na svete. Skutočný rekordér.

Ilustračný obrázok k článku Ochutnajú ju len odvážni. Kde dopestovali najštipľavejšie chilli na Slovensku?
Zdroj: TASR

Rozmanité farby a plody jesene predstavila Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre na svojej výstave. Okrem 48 odrôd paprík a 18 menej známych odrôd paradajok mohli obdivovať aj rôzne zaujímavé a u nás netradičné druhy. Napríklad fľaškovce, ktoré sa v Afrike využívajú aj ako nádoby na vodu.

Najštipľavejšia na svete

Lákadlom pre návštevníkov bola najštipľavejšia paprička dopestovaná na Slovensku, ktorú vypestovali na nitrianskej SPU. „Chilli paprička Carolina Reaper zatiaľ nie je voľne dostupná na trhu, jej semená špeciálne objednávame. Odvážlivci mohli na výstave túto papriku aj ochutnať,“ informovala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.

Hybridná chilli paprička pochádza z Južnej Karolíny, v roku 2013 bola zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov ako najštipľavejšia na svete. Obsah kapsaicínu v nej môže dosiahnuť až 2 milióny 200 tisíc bodov na Scovilleho stupnici. Pre porovnanie, známe štipľavé papričky habanero dosahujú „len“ 300 000 bodov.

Prečítajte si aj: Leču stačili len tri ingrediencie, aby sa stalo legendou + RECEPT

FOTO: Najštipľavejšie chilli na Slovensku dopestovali v Nitre
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM