Monika Földešiová Rôzne

Očista pečene

Ukladanie vitamínov a tukov, metabolizmus sacharidov, odstraňovanie odpadových látok z krvi, spracovanie a distribúcia živín, upratovanie a regenerácia organizmu, výroba žlče – pokiaľ čakáte výpočet orgánov, ktoré to všetko dokážu, zrejme budete skla

Čo vlastne vieme o pečeni? Napríklad že má viac ako 500 rôznych funkcií, z ktorých je najmenej 22 pre život absolútne nevyhnutných. Že je jedným z najväčších orgánov tela, ak nepočítame kosti a kožu. Alebo napríklad to, že všetko, čo prejde žalúdkom, ide priamo do pečene. Čo to znamená? ** Toxíny rovno do pečene **Zdravie pečene môžeme významne ovplyvniť stravou, ktorú jeme. Ak chceme znížiť toxické preťaženie tohto orgánu, stačí, ak sa budeme držať niekoľkých stravovacích pravidiel. Pečeni prospieva jedálny lístok s nízkym obsahom tukov, alkoholu a cukrov. Namieste je tiež obmedzenie spotreby kávy. Z ľudového liečiteľstva spomeňme čaj z pestreca mariánskeho, ktorý vraj svojím účinkom chráni pečeňové bunky.

Tvrdohlavé tuky Určité typy jedál kladú na činnosť pečene zvýšené nároky. Z tohto dôvodu sa dôrazne odporúča vyhnúť sa v priebehu pečeňovej choroby silne koreneným jedlám a mastnej strave. Pri ochorení pečene sa tiež vo zvýšenej miere spotrebováva vitamín B12 a kyselina listová. Bohatým zdrojom oboch vitamínov je zvieracia pečeň alebo ryby. Pozor však na potenciálne vysoký obsah ortuti, ktorú niektoré druhy rýb obsahujú.

Pečeňový detox K uzdraveniu a stabilizácii pečene ďalej prispieva vysoký príjem vitamínu C. Tento vitamín podporuje detoxikačný systém pečene oslabený chorobou, a navyše je veľmi účinným antioxidantom. Nájdeme ho najmä v ovocí – v jahodách, kivi alebo v citrusových plodoch. Kyselinu listovú, ako už jej názov napovedá, potom nájdeme okrem ovocia predovšetkým v zelenej listovej zelenine. Na pečeň majú blahodarný účinok aj iné potraviny. Najviac asi za studena lisovaný olivový olej bez chemických rozpúšťadiel. Je to dobrý stimulujúci prostriedok, predovšetkým v prípadoch žlčníkových kameňov a všetkých ďalších príznakov preťaženia pečene.

Čo ešte povzbudzuje pečeň? Ovocie, najmä citróny, pomaranče alebo hroznové víno – stimulujú pečeň, zmierňujú jej prekrvenie a prečisťujú ju. Zo zeleniny pečeni prospievajú hlavne artičoky, cvikla, špargľa, zeler, reďkovky alebo pór. K prirodzenej rehabilitácii a liečbe poškodenej pečene prospieva aj med. Tradičná čínska medicína odporúča pitie prírodnej citronády nalačno aj v priebehu dňa. Šťavu z čerstvých citrónov riedenú vodou je možné osladiť medom či iným prírodným sladidlom.

Zdroj: www.styl24.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM