Lucia Lauková Regióny

Od septembra môžu viaceré domácnosti v Žiari triediť aj kuchynský odpad

Novinka sa zatiaľ týka iba jednej časti mesta a to sídliska Etapa. Nádobami na jeho zber vybavilo mesto aj samotné domácnosti.

Ilustračný obrázok k článku Od septembra môžu viaceré domácnosti v Žiari triediť aj kuchynský odpad
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Žiarska samospráva spustila od začiatku tohto mesiaca skúšobnú prevádzku triedeného zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností.

Novinka sa zatiaľ týka iba jednej časti mesta a to sídliska Etapa. „Ide o dvadsať uzamykateľných stojísk, do ktorých obyvatelia vynášajú odpad. V nich boli umiestnené nádoby na kuchynský odpad,“ priblížil hovorca mesta Martin Baláž. Nádobami na jeho zber vybavilo mesto aj samotné domácnosti.

Mesto chce zavedením takéhoto zberu jednak splniť zákonnú povinnosť, no zároveň chce byť medzi prvými samosprávami, ktoré majú zavedené komplexný zber kuchynského odpadu.

„Vnímame to aj ako motiváciu pre ľudí, pretože kuchynský a reštauračný odpad tvorí podstatnú časť odpadu, ktorý ľudia tvoria a vynášajú do stojísk,“ podotkol Baláž s tým, že si takýmto spôsobom môžu znižovať množstvo nevyseparovaného odpadu a tým znížiť náklady za odpady.

Kuchynský odpad budú spracovávať v bioplynovej stanici, ktorá je súčasťou mestského Centra zhodnocovania odpadov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM