Martin Sýkora Správy Regióny

Od slov k činom: Začala výstavba cyklotrasy z Tatranskej Kotliny do Ždiaru

Podtatranci prešli od sľubov a slov k činom. Na podhorí Belianskych Tatier v súčasnosti prebieha výstavba ďalšej cyklistickej trasy na úseku Tatranská Kotlina – Ždiar.

Ilustračný obrázok k článku Od slov k činom: Začala výstavba cyklotrasy z Tatranskej Kotliny do Ždiaru

Práce v plnom prúde

Výstavbu realizuje Mesto Spišská Belá v rámci veľkého cezhraničného slovensko-poľského projektu Cesta okolo Tatier, 2. etapa. Ďalší úsek sa už realizuje aj v Spišskej Belej – Strážkach v dĺžke 2,1 kilometra. „V prípade Tatranskej Kotliny ide o úsek široký tri metre a dlhý tri kilometre. Začína pri parkovisku pri Belianskej jaskyni a končí pri Ždiari v lokalite nazvanej Kardolína,“ informovali z Mestského úradu v Spišskej Belej. Odtiaľ už pokračuje trasa existujúcou štrkovo – asfaltovou lesnou cestou až do Monkovej doliny v Ždiari a následne sa po poľnej ceste dostanú cyklisti až do lyžiarskeho strediska Strednica.

Na bicykli z Kežmarku do Ždiaru

Po ukončení tohto úseku sa zo Spišskej Belej, časom až z Kežmarku, bude dať dostať do Ždiaru po samostatnej cyklotrase. Stavebné práce na tomto úseku potrvajú až do polovice júna 2018. Povrch cyklochodníka však nebude asfaltový, ale len štrkový, nakoľko trasa prechádza štvrtým stupňom ochrany prírody v Tatranskom národnom parku a orgány ochrany prírody nesúhlasili s asfaltovým povrchom.

„Samotný cyklochodník prechádza dosť náročným terénom s určitým náročnejším prevýšením, stúpaním a klesaním a bude mať aj dva dlhšie mosty,“ uvádza sa ďalej v stanovisku radnice.

Dva úseky cyklotrasy na podhorí Belianskych Tatier, zo Strážok do Spišskej Belej a z Tatranskej Kotliny do Ždiaru nadväzujú na už vybudovaný cyklochodník spájajúci Spišskú Belú a Tatranskú Kotlinu. Náklady na ich výstavbu sa vyšplhajú na cca 463 000 eur, pričom 95 percent je financovaných z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM