Katarína Oravská Krimi

Od tragédie na železničnom priecestí v Polomke ubehlo päť rokov: Pri nehode prišlo o život dvanásť ľudí

Mala to byť bezstarostná lyžovačka. Cestou sa však zmenila na peklo. Pri zrážke vlaku s autobusom v obci Polomka v okrese Brezno zahynulo 21. februára 2009 dvanásť ľudí. Nehoda patrí k najtragickejším v histórii Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Od tragédie na železničnom priecestí v Polomke ubehlo päť rokov: Pri nehode prišlo o život dvanásť ľudí
Zdroj: TASR

Na železničnom priecestí v Polomke narazil osobný vlak na trati Červená Skala – Banská Bystrica do ľavej strednej časti autobusu, pričom došlo k jeho prevráteniu na pravú stranu a k vykoľajeniu motorového vozňa. Autobus bol takto tlačený 26 metrov až do zastavenia vlaku. Pri nehode zahynulo 12 osôb, šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia, 19 ľahké. Uvádzala to tlačová správa Železníc SR (ŽSR) z roku 2009.

Počas nehody sa v autobuse nachádzali obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a okolia, ktorí cestovali na lyžovačku do tamojšieho lyžiarskeho strediska Bučník. Na mieste tragédie odhalili 30. októbra 2009 pamätník obetiam nehody. Ako vtedy konštatoval primátor Bánoviec nad Bebravou Stanislav Šiko, toto miesto bude aj pietnym miestom pre mnohých Bánovčanov, ktorí sem budú chodiť na Sviatok všetkých svätých či na výročie tragédie, aby si uctili pamiatku svojich blízkych. Takmer o mesiac neskôr na tunajšom železničnom priecestí sprevádzkovali nové signalizačné zariadenie. ŽSR ho vybudovali s nákladmi asi 200 000 eur.

V sobotu 22. februára o 9:00 položia vence k pamätníku tragédie v obci Polomka a o 10:00 sa začne svätá omša, ktorá sa bude slúžiť v kostole za obete zrážky.

Vodič autobusu Ján Minarovič je vinný z prečinu všeobecného ohrozenia. Odsúdil ho 26. mája 2011 samosudca Okresného súdu v Brezne na súhrnný trest odňatia slobody na 8,5 roka do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, tiež dostal trest zákazu činnosti vedenia motorových vozidiel na štyri roky. Obhajca aj obžalovaný podali odvolanie čo do viny aj trestu.

Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici 27. februára 2012 zamietol odvolanie vodiča autobusu. Taktiež zamietol aj odvolanie prokurátora. Platí tak rozhodnutie Okresného súdu v Brezne. Rozhodnutie KS je právoplatné.

Podľa obžaloby vodič autobusu Ján Minarovič vošiel na železničné priecestie bez toho, aby sa presvedčil, či môže bezpečnej prejsť. Prichádzajúci vlak totiž už bolo vidieť a počuť.

Zdroj: TASR/Webnoviny.sk

Od tragédie na železničnom priecestí v Polomke ubehlo päť rokov
18
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM