Zo Slovenska

Odídenci zo Siete útočisko u národniarov nenájdu. SNS chce trojkoalíciu

Šéf Slovenskej národnej strany Andrej Danko má pre Hrnčiara a spol. jednoznačnú odpoveď.

Ilustračný obrázok k článku Odídenci zo Siete útočisko u národniarov nenájdu. SNS chce trojkoalíciu
Zdroj: TASR

Slovenská národná strana (SNS) neprijme poslancov Národnej rady (NR) SR za #Sieť. Oznámil to po dnešnom rokovaní straníckeho predsedníctva šéf SNS a predseda NR SR Andrej Danko, ktorý zároveň dostal mandát na rokovania a podpis zmluvy trojkoalície Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd. V koalícii tak bude chýbať #Sieť, ktorá sa má zlúčiť s niektorou z koaličných strán. Zmluva trojkoalície by mala byť podpísaná tento týždeň.

PREČÍTAJTE SI: VLÁDA: Okresu Sobrance odklepla millióny eur, očakáva stovky pracovných miest

Národniari sa rozširovať nechcú

„SNS nebude rozširovať svoj poslanecký klub. Bude disponovať len poslancami, ktorých získala vo voľbách,„ vyhlásil po rokovaní Danko, podľa ktorého je vylúčené, aby SNS integrovala #Sieť. „Ja takéto umelé spôsoby v politike neviem prijať. SNS má svoje starosti, vízie a robí so svojimi ľuďmi,“ doplnil.

V súvislosti s koalíciou uviedol, že jeho strana je stabilný partner. „SNS má za cieľ napĺňať svoje programové vízie, a nevidí dnes žiadnu inú alternatívu s akoukoľvek inou politickou stranou. Koalícia je v súčasnej dobe stabilná," zdôraznil Danko. Poukázal, že koalíciu čaká na jeseň plodné obdobie. V parlamente sú návrhy, ktoré podľa neho riešia problémy ľudí.

PREČÍTAJTE SI: Protesty proti Kaliňákovi pokračujú, aktivisti spôsobili pred Bonaparte rozruch

Sieti zostala v parlamentne len dvojica

Zmeny v koalícii si vyžiadal prestup pätice poslancov zo #Siete (Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Eduard Adamčík, Igor Janckulík) do poslaneckého klubu Mosta-Híd, čím sa preskupili politické sily. Most-Híd má po novom 15 poslancov, #Sieť len dvoch Alenu Bašistovú a Radoslava Procházku, bez ktorých by navyše koalícia mala v parlamente stále väčšinu.

Koalícia minulý týždeň oznámila, že #Sieť sa zlúči s niektorou z koaličných strán a zo štvorkoalície bude trojkoalícia bez #Siete. #Sieť takto príde o ministra dopravy, Roman Brecely sa funkcie vzdá, a aj o štátnych tajomníkov. Pre SNS nie je dnes otázka dňa, či bude mať viac štátnych tajomníkov. S prípadnou nomináciou Árpáda Érseka (Most-Híd) za ministra dopravy problém Danko nemá.

Andrej Danko
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM