Webnoviny - Svet

Odškodnili hlavne blízkych starostky, tvrdia ľudia

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Ivan Fleischer RIMAVSKÁ SOBOTA 10. augusta (WEBNOVINY) – V Rimavskej Seči mali peniaze na odškodnenie po nedávnych záplavách a prívalových dažďoch dostať aj ľudia, ktorí údajne vodu v dome či pivniciach vôbec nemali. Tvrdí to skupina obyvateľov, ktorá si vyžiadala aj oficiálne zoznamy odškodnených. Ako pre agentúru SITA uviedol jeden z nespokojných Róbert Danyi, najviac peňazí dostali ľudia, ktorí sú blízki starostke alebo jej rodinní príslušníci. Záplavy ich pritom podľa neho nepostihli. „Po tisíc eur dostali tí, čo bývajú na kopci alebo dokonca v bytovke. Tí vodu ani nevideli,“ hovorí rozhorčene Danyi a pridávajú sa k nemu aj ďalší. On sám nedostal ani euro, niektorým podľa neho prišli peniaze opakovane. Ako tvrdí, u starostky je na „čiernej listine“, pretože počas júnových volieb pre médiá potvrdil, že sa starostka ľuďom vyhrážala.

Dom Štefana Váradyho stojí na ulici v blízkosti rieky Rimava, ako hovorí, dostal tristo eur odškodné. Podľa neho ale menné zoznamy nie sú v poriadku. Zatiaľ majú k dispozícii súpis odškodnených v prvej a druhej vlne, na zoznam po treťom odškodňovaní ešte čakajú. Ako viacerí potvrdili, prvýkrát ani nevedeli o tom, že sa nejaké zoznamy na obecnom úrade píšu. Nespokojní obyvatelia uvažujú aj nad podaním trestného oznámenia. „Starostka s nami nechce hovoriť, vraj načo sa má ona rozprávať s Cigáňmi,“ hovorí Várady.

Ako pre agentúru SITA uviedla poslankyňa obecného zastupiteľstva v Rimavskej Seči Mária Gálová, v dedine bol prerozdelený veľký objem peňazí, zaplavené pritom boli hlavne polia a niekoľko domov popri rieke Rimava. „Poľnohospodári, ktorí majú najväčšie škody, ešte nevideli ani euro. V obci však vládne nespokojnosť s tým, ako boli spísané zoznamy obyvateľov na odškodňovanie,“ hovorí Gálová. Zároveň dodáva, že ani havarijná ani povodňová komisia pre odškodňovanie zvolaná nebola.

So starostkou obce Rimavská Seč Mártou Stubendek sa agentúre SITA spojiť nepodarilo, do budúceho týždňa je na dovolenke v zahraničí. Uviedla to pracovníčka obecného úradu, ktorá si neželala byť menovaná. Podľa jej slov sa môže vyjadrovať len starostka.

Podľa Lucie Garajovej z komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra SR sa finančné odškodňovanie po povodniach bude kontrolovať. „Tretie kolo tzv. prvej finančnej pomoci sa ešte stále realizuje, ešte stále prichádzajú ľuďom poštové poukážky. Po jeho skončení bude Sekcia krízového manažmentu a civilnej ochrany Ministerstva vnútra SR pracovať na mechanizme kontroly, aby sa dali spätne odkontrolovať vynaložené peniaze,” uviedla Garajová a dodala, že pôjde najmä o duplicitu.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM