Správy Rôzne

Odstraňovanie príčin nelegálnej migrácie: Vláda prispeje sumou 8,75 milióna eur

Slovensko prispeje do Núdzového zvereneckého fondu EÚ na odstraňovanie príčin nelegálnej migrácie prispeje sumou 8,75 milióna eur. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Ilustračný obrázok k článku Odstraňovanie príčin nelegálnej migrácie: Vláda prispeje sumou 8,75 milióna eur
Zdroj: TASR

Príspevok V4 v celkovej výške 35 miliónov eur má smerovať najmä do Líbye. Použijú sa na obnovenie hliadkových lodí, tréningy bezpečnostných zložiek na ochranu hraníc a vytvorenie líbyjského monitorovacieho a záchranného centra.

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Ivana Korčoka sa napĺňa to, čo SR celý čas hovorila, teda, že migrácia sa dá zvládnuť z dlhodobého hľadiska len vtedy, keď sa okrem iného dokáže chrániť aj vonkajšia hranica.

„Zámer uvedeného projektu je v súlade s doterajšou pozíciou SR, ktorá podporuje posilňovanie hraníc s cieľom riadenia migračných tokov,“ píše sa vo vládnom materiáli.

Zdroje na financovanie príspevku má do konca apríla zabezpečiť Ministerstvo financií SR. Ide totiž o prostriedky mimo oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenska.

Predsedovia vlád krajín V4 avizovali výšku spoločného príspevku už v decembri minulého roka na stretnutí s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a talianskym premiérom Paolom Gentilonim. Zároveň sa dohodli, že všetky štyri krajiny prispejú rovnakým dielom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM