Erik Bojničan Rôzne

Odvážne plány dobrovoľníkov v hlohoveckom zámku: Prepojenie s Empírkom, plus ďalší tromf v rukáve!

Dobrovoľníci z OZ Zámok Hlohovec by radi uskutočnili prepojenie zámku a Empírového divadla. Snažia sa získať aj dotáciu, pozrite na ďalšie plány!

Ilustračný obrázok k článku Odvážne plány dobrovoľníkov v hlohoveckom zámku: Prepojenie s Empírkom, plus ďalší tromf v rukáve!
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Ani po tom, čo sa podarilo úspešne zrekonštruovať renesančné miestnosti na zámku dobrovoľníci nezaháľajú. Najnovšie plány Občianskeho združenia Zámok Hlohovec, ako nám prezradila jeho predsedníčka Jana Kvantová sa týkajú obnovy renesančných miestností č. 1.05 – 1.08 a projektu obnovy zámockého parku, ktorej súčasťou je vybudovanie komunikácie na prepojenie zámku s empírovým divadlom.

Expozícia o histórii zámku a prepojenie s Empírovým divadlom

Zámerom je podľa Kvantovej vytvoriť v obnovených priestoroch stálu expozíciu o histórií zámku a galériu určenú na výstavy umeleckých diel a remeselných výrobkov tematicky zameraných na Hlohovecký región.

„Zároveň chceme funkčne prepojiť empírové divadlo so zámkom, ktoré sú najvýznamnejšou súčasťou areálu zámockej záhrady a v súčasnosti medzi nimi nie je žiadna prístupová cesta. Prepojenie zámku a empírového divadla je dôležité, vzhľadom k tomu, že oba tieto objekty spolu tvoria funkčný celok, ktorý je nosným pilierom ďalšieho využitia celého areálu,“ upresňuje predsedníčka občianskeho združenia.

Centrum aj srdce Hlohovca

Občianske združenie Zámok Hlohovec sa podľa Kvantovej snaží dosiahnuť, aby bol zámok sprístupnený širokej verejnosti, aby umožnil návštevníkom spoznať jeho históriu a stal sa nie len centrom ale aj srdcom Hlohovca a celého regiónu so širokými možnosťami využitia.

„Naším dlhodobým zámerom je z Hlohoveckého zámku a jeho areálu vybudovať viacúčelové stredisko, ktoré dokáže propagovať celý región,“ pokračuje Kvantová.

Ako doplnila predsedníčka občianskeho združenia, cieľom tohto projektu nie je len ďalšia etapa obnovy zámku. „Tento rok by sme sa chceli pustiť do projektu obnovy najbližšieho okolia zámku – priľahlého parteru, ktorý bol značne zdevastovaný zásahmi v minulom storočí – prekrásna formálna záhrada bola pretvorená na športovú plochu a zatrávnená. Úplne bolo zničené pôvodné kompozičné riešenie. Práve tejto ploche by sme realizáciou tohto projektu chceli prinavrátiť ducha a rozšíriť tak tento projekt o obnovu historickej zelene – okolia Hlohoveckého zámku,“ dodala Kvantová.

Môže vás zaujímať:

Zámok otvorí brány originálnym podujatím: Hlohovčania sa môžu nechať vtiahnuť do renesancie tak ako nikdy!

Legendy o tuneloch pod Hlohovcom opradené tajomstvami: Kde je pravda?

Poslanci dali zelenú investorovi, takto má vyzerať hlohovecký zámok: Zálusk si robia aj na nemeckých dôchodcov

VIZUALIZÁCIE vnútri: Takto podľa nádejného investora môže vraj vyzerať náš zámok

Ukážte, akí ste lokálpatrioti a koľko toho viete o známej Hlohoveckej dominante (kvíz)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM