Eliška Šándorová Zo Slovenska

Odzvonilo prázdninám i niektorým predpisom: Žiakov čakajú novinky, školy štrajk

Nový školský rok bude plný zmien i očakávaní. Maturantov bilingválnych gymnázií čakajú zmeny, pedagógov vyššie platy, ale aj štrajk.

Ilustračný obrázok k článku Odzvonilo prázdninám i niektorým predpisom: Žiakov čakajú novinky, školy štrajk
Zdroj: TASR

Od septembra by malo do škôl nastúpiť viac ako 427-tisíc žiakov základných škôl, približne 215-tisíc stredoškolákov a vyše 34-tisíc žiakov špeciálnych škôl. Prvýkrát sa do školskej lavice posadí 54-tisíc prváčikov.

Čitateľská (ne)gramotnosť

Tento školský rok bude rokom čitateľskej gramotnosti. V tejto súvislosti ministerstvo školstva odporúča riaditeľom škôl, aby začlenili ako prioritnú úlohu intenzívny rozvoj čitateľskej gramotnosti vo všetkých vzdelávacích oblastiach.

Čítajte aj: Pripravte sa s nami na ďalší školský rok: Čo nemá chýbať v aktovke prváčika?

Nestačí vedieť čítať a písať. Slovenskí žiaci majú dlhodobo problém čítanému textu porozumieť, vedieť pracovať s textom a chápať obsahu informácií. Podľa medzinárodnej štúdie OECD PISA 2012 sa Slovensko v čitateľskej gramotnosti umiestnilo na 32. mieste v rámci 34 krajín OECD! Za nami boli už len Čile a Mexiko.

Zmeny v maturite

Študentov na bilingválnych gymnáziách čakajú zmeny. "Žiaci tried s bilingválnym vzdelávaním vykonajú externú časť, písomnú formu internej časti a ústnu formu internej časti maturitnej skúšky z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1 jazykovej náročnosti Spoločného európskeho referenčného rámca pre jazyky,“ uviedol pre Dnes24.sk tlačový odbor ministerstva školstva.

V prípade stredných odborných škôl sa v rámci duálneho vzdelávania rozšíri ponuka odborov, v ktorých sa môžu žiaci pripravovať na svoje budúce povolanie.

Novinkou sú aj „výlety“. Ministerstvo reaguje zrejme aj na aktuálne politické dianie. "Do platnosti vstupuje dodatok k štátnym vzdelávacím programom pre gymnáziá, stredné odborné školy a konzervatóriá, v zmysle ktorého sa odporúča školám zabezpečiť okrem exkurzií do koncentračných táborov a pamätných miest holokaustu aj iné aktivity smerujúce k efektívnej a cielenej prevencii prejavov rasizmu, xenofóbie, extrémizmu, antisemitizmu a ostatných prejavov intolerancie,“ uviedol rezort školstva.

Čítajte aj: Ministerstvo stredoškolákom: Choďte na exkurzie do koncentrákov!

Málotriedky a znevýhodnení žiaci

Novela školského zákona upravuje aj prijímanie detí a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami do škôl.

"Dieťa, ktorého špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z jeho vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí, nemôže byť prijaté do špeciálnej školy alebo špeciálnej triedy. Dodržiavanie tohto legislatívneho ustanovenia je dôležité pri vykonávaní diagnostiky dieťaťa, pri ktorom je nevyhnutné dôsledne odhaľovať príčiny jeho oneskoreného vývinu,“ približuje ministerstvo.

Čítajte aj: Vyše dvadsať dní prázdnin. Koľko voľna si študenti počas školského roka užijú?

Zachovajú sa aj málotriedky, aby nedošlo k zníženiu dostupnosti primárneho vzdelania v obciach s menším počtom obyvateľov.

Ustanovenie o najnižšom počte žiakov v triede základnej školy sa od 1. septembra nebude vzťahovať na triedy základných škôl zriadených len s ročníkmi prvého stupňa. Povinné minimálne počty sa nebudú uplatňovať v základných školách s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny ani v základných školách s vyučovacím jazykom slovenským.

"Okrem toho by sme radi uviedli, že po 4-percentnom zvýšení tarifných platov učiteľov v januári tohto roka sa od 1. septembra 2016 zvyšujú tarifné platy pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva a vysokoškolských učiteľov o ďalších 6 percent,“ uviedol medzi hlavnými novinkami tlačový odbor.

Pôjdu do ulíc

Platy a ohodnotenie učiteľov i celkové financovanie školstva budú resp. stále sú kameňom úrazu, ktorý pocítia školy, žiaci a rodičia. Tí sa v školách ani nestihnú poriadne ohriať. Učitelia čoskoro vyrazia do ulíc.

„Minister školstva Peter Plavčan bude naďalej viesť dialóg so zástupcami odborového zväzu, pričom diskutovať bude s nimi o zásadných systémových zmenách v školstve a návrhoch na jeho zlepšenie,“ uviedlo ministerstvo.

Ministerstvo školstva by si do kalendára malo poznačiť dátum 13. september. Iniciatíva slovenských učiteľov pripravuje stupňovaný štrajk. Veľa času im teda neostáva. Začiatkom roka bolo vyše 15-tisíc a tisíc škôl v ostrom štrajku. Dvere škôl boli zatvorené niekoľko týždňov.

Avizovaný štrajk je len akýmsi jeho pokračovaním. Dôvodom vyhlásenia štrajku bolo podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Ilustračné foto, TASR

škola
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM