Prokop Slováček Šport

OH v Riu: Niektoré naše hviezdy chýbajú. Bude Saganov risk úspešný?

Po Tour de France a futbalovom Euro 2016 nás čaká ďalšia mega dávka športu. Niektoré naše hviezdy však na olympiáde v Rio de Janeiro budú chýbať.

Ilustračný obrázok k článku OH v Riu: Niektoré naše hviezdy chýbajú. Bude Saganov risk úspešný?
Zdroj: TASR

Slovensko poslalo na OH do Brazílie 52 športovcov v 15 odvetviach. V Rio de Janeiro sa však od 5. do 21. augusta nepredstavia úplne všetky naše športové hviezdy. A jedna z nich už dávnejšie šokovala. Peter Sagan nebude súťažiť na ceste, ale na horských bicykloch. Tam, kde sa jeho úspešná kariére, ešte ako juniora, začala.

Tenisti: olympiáda nie je Grand Slam

Tenisti už neraz nahnevali fanúšikov, vyhláseniami, že olympijský turnaj nie je pre nich až tak dôležitý. Neúčasť našej jednotky Martina Kližana, i ďalších hráčov (Rumunka Halepová, Češka Plíšková, Američania Bob a Mike Bryanovci, Čech Berdych, Kanaďan Raonič) je však teraz trochu z iného súdka. Všetci vyjadrili obavu z nakazenia vírusom Zika, ktorý sa v najväčšej miere objavuje práve v Brazílii.

Oveľa smutnejší je prípad Dominiky Cibulkovej, ktoré sa len pár hodín pred odletom pre zranenie päty definitívne rozhodla necestovať. Nahradiť by ju mohla Kristína Kučová, hrajúca v životnej forme. Jej miestenku ešte musia potvrdiť.

Čítajte aj: FANDÍME SAGANOVI: Finále je tu, tieto 2 fotky bodovali najviac!

Sagan vymenil trať i bicykel

Zaujímavý experiment čaká Petra Sagana. Cestný bicykel vymenil za horský a predstaví sa v disciplíne cross country. Zmenu navrhol on sám. Po zvážení situácie totiž usúdil, že na trati pre cestárov by zrejme nemal šancu na veľký úspech.

"Peter v minulosti dokázal zvíťaziť na majstrovstvách sveta v horskej cyklistike, takže jeho šance na dobrý výsledok sú reálne,“ dovysvetlil situáciu šéf komisie horskej cyklistiky Ján Žilovec.

Chýba Martikán i Štefečeková

Michal Martikán po piatich olympiádach a piatich medailách, z toho dvoch zlatých, bude v olympijskom Riu chýbať. Rozhodla o tom viacúrovňová interná kvalifikácia. V jeho disciplíne bude bojovať Matej Beňuš.

No a ani Zuzana Rehák Štefečeková, držiteľka dvoch strieborných medailí z OH, ktorá už mala miestenku do Ria, si na olympiáde napokon nezastrieľa. Miestenky sa vzdala po tom, čo vlani zistila, že je tehotná. Na konci apríla priviedla na svet syna Nathana.

Čítajte aj: Augustové kinotipy: Akcia i Star Trek. Pred veľkým plátnom sa nudiť nebudete

Londýn zlato nepriniesol

Z olympiády v Londýne pred štyrmi rokmi sa Slovensko po prvý raz vrátilo bez zlatej medaily. Ale nie bez medailí. Michal Martikán získal v C1 bronz, bratia Peter a Pavol Hochschornerovci získali bronz a štafetu najúspešnejšieho športu prevzali od vodných slalomárov strelkyne, Zuzana Štefečeková (striebro) a Danka Barteková (bronz).

Podľa zahraničných prognóz by sme v Riu mohli získať osem medailí, no podľa šéfa výpravy Petra Korčoka to je príliš optimistická vízia. „Zisk zlatej medaily by bol veľký úspech, naposledy v Londýne sa to nepodarilo. Máme asi sedem adeptov na cenné kovy," uviedol.

Slovenské TOP na letných olympijských hrách

  • 1996 Atlanta – prvá účasť Slovenska na letných OH
  • 1996 Atlanta – Jozef Gönci vybojoval úplne prvú olympijskú medailu v ére samostatnosti. Získal bronz v ľubovoľnej malokalibrovke
  • 2000 Sydney – po prvý krát v histórii stáli v jednej individuálnej disciplíne na stupňoch víťazov dvaja Slováci. Vodní slalomári Michal Martikán (striebro v C1) a Juraj Minčík (bronz v C1)
  • 2004 Atény – Kajakárka Elena Kaliská sa stala prvou Slovenkou, ktorá získala olympijský titul
  • 2008 Peking – boli to zatiaľ najúspešnejšie letné OH. Získali sme 3 zlaté, dve strieborné a jednu bronzovú medailu
  • 2012 Londýn – Michal Martikán získal v C1 vodných slalomárov bronz, čím sa stal prvým mužom v histórii OH, ktorý stál na stupni víťazov na piatich hrách za sebou v tej istej individuálnej disciplíne.

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: TOP 8 lokalít, na ktorých sa môžete príjemne „nudiť“

OH v Riu: Niektoré naše hviezdy chýbajú, bude Saganov risk úspešný?
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM