Rôzne

Okolo Lucie nás čaká vesmírne divadlo: Môžete vidieť množstvo meteorov i prelet asteroidu

Množstvo meteorov z roja Geminidy i blízky prelet asteroidu Phaeton budú môcť sledovať milovníci vesmíru okolo sviatku svätej Lucie.

Ilustračný obrázok k článku Okolo Lucie nás čaká vesmírne divadlo: Môžete vidieť množstvo meteorov i prelet asteroidu
Zdroj: TASR

Tento sviatok, ako je dobre známe, pripadá na 13. decembra. Podľa slov Pavla Rapavého zo Slovenského zväzu astronómov, svit Mesiaca pozorovanie nenaruší, keďže bude len štyri dni pred novom a vychádzať bude až tri hodiny po polnoci.

Desiatky za hodinu

„Meteorický roj Geminidy je v činnosti od 4. do 17. decembra. Tohtoročné maximum nastane 14. decembra ráno a za ideálnych podmienok je možné vidieť až 120 meteorov (lietavíc, padajúcich hviezd) za hodinu. V našich podmienkach, keď sa vyberieme do prírody, kde už natoľko neruší svetelné znečistenie, ich po polnoci uvidíme za hodinu 60 až 70,“ povedal Rapavý.

Aj v menších ďalekohľadoch

Ďalší vesmírny objekt, asteroid Phaeton, bude podľa neho najlepšie viditeľný v sobotu 16. decembra, keď sa k Zemi priblíži na vzdialenosť 10,3 milióna kilometrov.

„Bude viditeľný aj v menších ďalekohľadoch ako objekt s jasnosťou 11 magnitúd. Do jeho pozorovania sa zapojí aj najväčší rádioteleskop Arecibo v Portoriku s priemerom 305 metrov, ktorý umožní rozlíšenie detailov s veľkosťou až 15 metrov,“ zakončil astronóm.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM