Zo Slovenska

Okresný súd odsúdil bývalého predsedu Matice slovenskej

Okresný súd Bratislava III. dnes odsúdil bývalého dlhoročného predsedu Matice slovenskej Jozefa Markuša. Hoci pozná trest, spor ešte bude pokračovať.

Ilustračný obrázok k článku Okresný súd odsúdil bývalého predsedu Matice slovenskej
Zdroj: TASR

Na záver 8-mesačného súdneho procesu dnes vyniesol senát na čele so sudcom Karolom Posluchom rozsudok, podľa ktorého je vinný zo spáchania prečinu porušenia povinností pri správe cudzieho majetku. Verdikt nie je právoplatný, spor bude pokračovať na druhom stupni.

Prvostupňový súd odsúdil Jozefa Markuša na trest odňatia slobody na jeden rok s podmienečným odkladom na dva roky. Podstatne tak zmiernil návrh prokuratúry, ktorá požadovala uznať bývalého šéfa MS vinného zo spáchania obzvlášť závažného trestného činu.

Markuš, ktorý stál na čele Matice slovenskej od roku 1991 do roku 2010, čelí obžalobe, že nehospodárne nakladal s matičným majetkom, keď ako predseda verejnoprávnej inštitúcie podpísal 19. decembra 2007 zmluvu o prevzatí dlhu Matičného fondu. Tou zaviazal MS na jeho splatenie. Podľa obžaloby tým spôsobil škodu vo výške 202 393,55 eura (6.097.308,20 Sk).

Prokurátorka dnes v záverečnej reči požiadala o trest na dolnej hranici trestnej sadzby. Markuš sa na pojednávaní nezúčastnil zo zdravotných dôvodov. V písomnom stanovisku odmietol svoju vinu.

Obhajca Stanislav Jakubčík požiadal súd o jeho oslobodenie v zmysle zásady „in dubio pro reo“ (v prípade pochybností v prospech obžalovaného). Obe strany sa proti rozsudku odvolali.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM