Jakub Forgács Kultúra

Okrúhle jubileum oslávi novinkou aj hudobným programom: LIKE k narodkám pre Divadlo z pasáže :)

Dve desiatky rokov, 14 hercov a viacero ocenení... Mestské Divadlo z Pasáže v Banskej Bystrici, momentálne jediné profesionálne komunitné divadlo v strednej a východnej Európe, v ktorom hrajú ľudia s mentálnym postihnutím, oslávi narodeniny ako sa patrí.

Ilustračný obrázok k článku Okrúhle jubileum oslávi novinkou aj hudobným programom: LIKE k narodkám pre Divadlo z pasáže :)
Zdroj: TASR

Ako dnes na tlačovej besede uviedla umelecká riaditeľka Eva Ogurčáková, divadlo svoju púť začínalo premiérou inscenácie O Popolvárovi ako ho nepoznáme, ktorá sa uskutočnila 29. júna 1995. Okrúhle výročie svojho vzniku si pripomenie úplne novým predstavením Čakanie na GO(do)TA, ktoré uvedie v predpremiére v deň osláv o 17:00.

Predpremiéra 23. inscenácie

„Inscenácia Čakanie na GO(do)TA prezentuje pasivitu všetkých nás. Čakáme, ale vo väčšine prípadov nič pre svoje sny a túžby nie sme schopní urobiť. Dúfame, že za nás rozhodne osud, Boh alebo Godot. Čakáme na správny čas, na príležitosť, ktorá však nemusí nastať. Estragon a Vladimír čakajú na Godota. Ich motív čakania zostáva tajomstvom. Jeden bez druhého sú nikým. Majú strach, že keď sa ich cesty rozídu, stratia samých seba. A tak čakajú. Nech rozhodne niekto iný. Napríklad Godot, ale ten nechodí,“ priblížila hlavné posolstvo hry Ogurčáková. Je to v poradí už ich 23. inscenácia a pod réžiu tejto sa podpísala Katarína Mišíková Hitzingerová.

Ako Ogurčáková poznamenala, predstavenie je popretkávané autobiografickými výpoveďami hercov z Divadla z Pasáže a ich nesplnenými túžbami a snami. Každý z nich sa navzájom konfrontuje s Godotom ako takým, či už je to Boh, osud, iná vyššia sila alebo len obyčajný smrteľný človek, ktorým sa necháme manipulovať a vzdáme sa svojich snov.

Päťhodinové oslavy aj s hudobným programom

Oslavy, na ktorých divadlo očakáva viacerých gratulantov, okrem divákov aj svojich bývalých spolupracovníkov, by mali potrvať do neskorého večera. „Za 20 rokov sme stretli, spolupracovali, spolutvorili s veľkým množstvom ľudí. Vybrali sme 20 z nich, s ktorými sme spoločne s dokumentaristom Michalom Kočišom natočili Rozhovory o Pasáži. Diváci ich uvidia v deň osláv,“ dodala Ogurčáková. Súčasťou asi päťhodinových osláv bude aj hudobný program, o ktorý sa postarajú ich hudobníci, kamaráti a kolegovia.

Divadlo so 14 hercami za éru svojho pôsobenia získalo viacero ocenení, napríklad v roku 2009 ako prvá nezisková organizácia zo Slovenska dostala Cenu euroobčana roka od predsedu Európskeho parlamentu Hansa-Gerta Pötteringa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM