Peter Simon Zo Slovenska

Online život bocianov z Brzotína: Vďaka kamere narazia ochranári aj na TAKÉTO zaujímavosti, VIDEO!

Zdá sa, že sa páriku bocianov sa na Gemeri zapáčilo. Minulý rok odchovali tri mláďatá. Do hniezda v Brzotíne sa vrátili nedávno opäť. Prečítajte si niečo o ich živote.

Ilustračný obrázok k článku Online život bocianov z Brzotína: Vďaka kamere narazia ochranári aj na TAKÉTO zaujímavosti, VIDEO!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Hniezdenie bocianov a výchovu ich mláďat môžete sledovať prostredníctvom online vysielania, ktoré zabezpečuje kamera nasmerovaná na hniezdo v Brzotíne.

Okrem rôznych zaujímavostí môžete nahliadnuť aj do výchovy mláďat a to v priamom prenose. Ako informuje správa Národného parku Slovenský kras, dnešné technické vymoženosti umožňujú pozorovať život bociana bieleho priamo na jeho hniezde pomocou web kamery a internetu. Hniezdo bociana bieleho na komíne kaštieľa, sídla správy NP Slovenský kras v Brzotíne, je kamerou snímané už od roku 2010.

Obyvatelia nášho regiónu tak majú možnosť aj tento rok nahliadnuť do intímneho života bocianov.

„Tohto roku prvá priletela samica, a to 4. apríla 2018. Samec priletel jeden deň po nej, teda 5. apríla 2018. Na základe našich pozorovaní sme zistili, že sú to tie isté ako minulý rok,“ uviedla pre Rožňavu 24 pracovníčka pre environmentálnu výchovu z NP Slovenský kras, Andrea Balážová.

Hniezdo si poctivo strážia

Následne doplnila, že bociany sa po príchode venujú úprave hniezda, páreniu, oddychu po dlhej ceste a strážia si hniezdo pred obsadením iným bocianím párom. „Stačí, že v diaľke preletí iný bocian už klepocú a upozorňujú, že hniezdo je obsadené. Často dochádza aj k priamym bitkám o hniezdo,“ hovorí pre náš web Balážová.

Počasie je na Gemeri momentálne príjemne teplé, no leto je ešte ďaleko. Zima ani náhle zmeny počasia však bociany neovplyvňujú, sú zvyknuté na rôzne výkyvy počasia.

Odchovali tri mláďatá

„Minulý rok zniesla samica štyri vajíčka a vykľuli sa 3 mláďatá, ktoré aj odchovali. Predpovedať, koľko budú mať tohto roku vajíčok sa nedá, ale dúfame, že budú aspoň štyri,“ dodáva pracovníčka environmentálnej výchovy.

Zaujímavé pozorovania!

Andrea Balážová uviedla, že aj vďaka kamere sa im darí každý rok zaznamenať niečo zaujímavé a nezvyčajné u bocianov. „Napríklad minulý rok malo jedno mláďa jedno čierne pierko v chvostovom perí. Štandardne majú bociany biele celé telo pokryté bielym perím a len na koncoch krídel majú čierne pierka. Samozrejme každý rok mláďatá bocianov krúžkujeme, čiže každým rokom získavame vďaka krúžkom viac a viac cenných informácií o bocianoch,“ uviedla na záver Balážová.

Pracovníci aj tento rok pokračujú v Ekovýchovnom programe „Bocian“, do ktorého sa zapájajú žiaci základných škôl v ich územnej pôsobnosti a aj vďaka ich pozorovaniam získavajú cenné informácie o živote bocianov.

Život bociana v Brzotíne môžete sledovať online TU.

Bociany sú sťahovavé vtáky, čiže odlietavajú na zimu od nás preč a prezimujú v teplých krajinách ako Afrika. Bociany majú presne určenú migračnú trasu, a vlastne z toho sa dozvedáme, že niektoré odlietavajú až na južnú časť Afriky. Ako prvé odchádzajú mladé bociany a následne za nimi odlietajú staršie, počas letu sa riadia podľa hviezd, alebo teda môžeme aj povedať, že majú kvázi akoby vrodený “radar“, podľa ktorého sa na tej ceste riadia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM