Martin Sýkora Správy Regióny

Opatrovateľská služba v Poprade bude dostupnejšia: Pribudne 14 opatrovateliek

Mesto Poprad sa v máji 2017 zapojilo do Národného projektu Podpora opatrovateľskej služby, ktorý realizuje Implementačná agentúra príslušného ministerstva.

Ilustračný obrázok k článku Opatrovateľská služba v Poprade bude dostupnejšia: Pribudne 14 opatrovateliek
Zdroj: Mesto Poprad

Do projektu sa mesto zapojilo z dôvodu, že dopyt po opatrovateľskej službe prevyšoval možnosti samosprávy. Z pôvodnej požiadavky na vytvorenie 30 miest napokon získalo 14,5. V súčasnosti zabezpečuje mesto Poprad opatrovateľskú službu prostredníctvom 73 opatrovateliek.

„Projekt, ktorý potrvá do konca apríla 2018, zvýši dostupnosť opatrovateľskej služby pre občanov s ťažkým zdravotným postihnutím, s nepriaznivým zdravotným stavom a pre seniorov a zároveň podporí ich zotrvanie v prirodzenom prostredí v rodine a komunite a zníži dopyt po inštitucionálnej starostlivosti,“ uviedla vedúca sociálneho odboru MsÚ v Poprade Etela Lučivjanská.

Od začiatku realizácie projektu mesto Poprad ako poskytovateľ opatrovateľskej služby postupne získalo nenávratný finančný príspevok na vytvorenie 14 pracovných miest pre opatrovateľky na plný pracovný úväzok ( 507 EUR/1 pracovné miesto/mesiac ) a 1 pracovné miesto na polovičný pracovný úväzok ( 253 EUR/1 pracovné miesto/mesiac ). „Národný projekt je financovaný z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu a jeho cieľom je aj podpora sociálnej inklúzie prostredníctvom podpory novovytvorených pracovných miest pre opatrovateľky/o­patrovateľov,“ dodal komunikačný manažér popradského úradu Marián Galajda.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM