Aktualizované Zo Slovenska

Premiéra neodvolali, koalícia podržala aj ministra vnútra

Robert Fico ostáva premiérom. Opozícii sa nepodarilo odvolať ho. Neuspela ani s Robertom Kaliňákom.

Ilustračný obrázok k článku Premiéra neodvolali, koalícia podržala aj ministra vnútra
Zdroj: TASR

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) ostáva vo svojej funkcii. Za jeho odvolanie, ktoré iniciovala opozícia, dnes hlasovalo 36 poslancov zo 116 prítomných. Na vyslovenie nedôvery bolo potrebných minimálne 76 hlasov.

Premiéra vo funkcii podržali všetci prítomní koaliční poslanci. Za jeho odvolanie hlasovali prítomní opoziční poslanci. Celý klub ĽSNS v sále chýbal. Predseda vlády vo svojom vystúpení označil mimoriadnu schôdzu za zbytočnú, bezdôvodnú.

Výčitky opozície

Opozícia tvrdila, že premiér je svojím postojom po odhalení kauzy Bašternák, jej bagatelizovaním a zámerným odsúvaním tohto obrovského problému, hanbou Slovenska práve v čase jej predsedníctva v Rade EÚ.

Ficovi tiež opoziční poslanci vyčítali, že býva v byte podnikateľa Ladislava Bašternáka, pričom mesačné nájomné, ktoré platí, je podľa nich zvýhodnené približne o 4450 eur, čo je za 44 mesiacov takmer 196.000 eur. Túto zľavu nazýva opozícia úplatkom od Bašternáka.

Čítajte aj: Bonapárty podporili bojovníci proti korupcii. Majú sa Kaliňák a Fico báť?

Ostáva aj Robert Kaliňák

Ani druhý pokus opozície vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) za daňovú kauzu Bašternák nevyšiel. Opozícia Kaliňákovi vyčíta, že s podnikateľom Ladislavom Bašternákom mal minister vnútra priamy obchodný vzťah.

Za jeho odvolanie dnes hlasovalo len 40 poslancov zo 120 prítomných. Na zosadenie člena vlády je potrebných minimálne 76 hlasov. Kaliňák ustál aj odvolávanie 7. júna.

„Celá mimoriadna schôdza Národnej rady SR iniciovaná opozíciou bola založená na výmysloch a klamstvách. Zachádzali až do takých absurdných klamstiev, že záchranársky vrtuľník, ktorý nedávno havaroval, patril nám, že som ho ja kúpil a že na palube boli moji zamestnanci. Už nevedia, čo by povedali, tak zachádzajú do takých absurdných obvinení,“ povedal na adresu opozície Kaliňák.

Čítajte aj: Robert Feši Kaliňák: Syn námorníka, ktorý pláva v politických vodách už takmer 20 rokov

Opozícia odvoláva premiéra Fica, na rad príde Kaliňák
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM