Rôzne

Oprášte spomienky na detstvo. Pamätáte si ešte, aká bola Petržalka pred tridsiatimi rokmi?

Spomínate si na Petržalku v sedemdesiatych rokoch? Rozostavané sídlisko bolo miestom dobrodružstiev tisícok detí. Pripomenie vám ju výstava v knižnici.

Ilustračný obrázok k článku Oprášte spomienky na detstvo. Pamätáte si ešte, aká bola Petržalka pred tridsiatimi rokmi?
10
Galéria

Oprášiť spomienky na detstvo, pripomenúť si časy pionierov a iskričiek, ale aj spomienky na predrevolučný športový život Petržalky môžete na piatom pokračovaní cyklu výstav Taká bola Petržalka. Nájdete ju na pobočke petržalskej knižnice na Prokofievovej ulici 5.

Najväčšie panelové sídlisko

Na výstave s názvom Petržalka v rokoch 1973 – 1989 II. sa prenesiete do obdobia čulého stavebného ruchu na sídlisku. Jednotlivé časti expozície zachytávajú výstavbu Petržalky ako najväčšieho panelového sídliska v strednej Európe.

„V uplynulom roku výstava priblížila vznik sídliska a zánik pôvodnej obce, v tomto roku sa pozornosť sústredila na radosti a starosti nových obyvateľov sídliska. Tí sa na jednej strane tešili z nových bytov, ale nadšenie čoskoro vystriedali problémy s realitou života na budovanom sídlisku,“ predstavuje výstavu riaditeľka Miestnej knižnice Petržalka Katarína Bergerová.

Byty boli síce skolaudované, chýbali však prístupové chodníky, namiesto parkov a zelene sa v okolí domov nachádzali zvyšky stavebných materiálov. Za bytovou výstavbou zaostávala vyššia občianska vybavenosť. Chýbali obchody aj zdravotnícke zariadenia.

Nová komunita

Na sídlisku sa v osemdesiatych rokoch minulého storočia budovala nová komunita zložená z ľudí, ktorí pochádzali zo všetkých kútov bývalého Československa. V Petržalke vznikol detský folklórny súbor Lúčka, Polienko, neskôr mládežnícky folklórny súbor Poleno a Hájenka. Nové sídlisko sa snažilo nadviazať na starú obec, hoci sa jej veľká časť zlikvidovala. Zo starej Petržalky zostalo napríklad zdravotné stredisko na Záporožskej ulici, budova terajšieho gymnázia Mercury alebo gymnázium Einsteinova.

V najbližší pondelok, 27. februára o 17:00 hod., si výstavu môžete pozrieť aj s komentárom garanta projektu Ľuboša Kačírka z katedry etnológie a muzeológie FiF UK Bratislava. Dozviete sa viac o výstavbe sídliska v rokoch 1973 – 1989, o nákupných zónach Petržalky, ale aj o zdravotníctve, školstve, kultúrnom živote aj športových aktivitách na sídlisku.

Titulná fotografia Štefana Petráša je z roku 1984.

Taká bola Petržalka výstava
10
Galéria
Zdroj: Miestna knižnica Petržalka
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM