Rôzne

Opúchajú vám nohy? Tu je niekoľko rád, ako problém vyriešiť

Šiesty najvyhľadávanejší výraz Slovákov na internete v roku 2015 začínajúci na „prečo“ súvisí s opuchom nôh.

Ilustračný obrázok k článku Opúchajú vám nohy? Tu je niekoľko rád, ako problém vyriešiť
Zdroj: pixabay

Máte sedavé zamestnanie, alebo ako čašník, predavačka, kaderníčka či kuchár trávite hodiny na nohách výsledkom čoho vám opúchajú nohy? Dôvodom je to, že nedokážu zadržať nahromadenú tekutinu. Steny žíl sa rozširujú, svaly ochabujú. V prípade, že sa naruší aj pôsobenie žilových chlopní, prichádza k spomaľovaniu prúdenia krvi od členkov k srdcu. Na lýtkach, stehnách i členkoch tak vznikajú na pohľad nepekné uzly, koža odumiera a mení farbu. Ľudia v takých prípadoch často svoje nohy zahaľujú, hanbia sa za ne.

Preťažovanie končatín je v súčasnom svete trendom, tiež platí, že nohy opúchajú ľuďom s kŕčovými žilami a chronickou žilovou nedostatočnosťou. Ide o civilizačné ochorenie postihujúce žilový systém dolných končatín, pri ktorom sú porušené mechanizmy žilového návratu, dochádza k dlhodobému hromadeniu krvi a zvýšenému krvnému tlaku v žilách dolných končatín.

„Ak nohy opakovane preťažujete, dochádza k opuchom,“ hovorí cievny chirurg Ján Šebo. Tie sa tvoria na oboch nohách, najčastejšie vznikajú okolo členkov.

Zdroj: TASR

Nemilý spoločník

Zákerným a veľmi bolestivým spoločníkom sú lymfatické miazgové opuchy, ktoré sú výsledkom dôsledok infekcie mäkkých tkanív nohy a predkolenia. Koža je červená, napnutá a horúca, môže dokonca dôjsť k zvýšenej teplote.

Pozor aj na rovnako bolestivú trombózu, teda stav, kedy je žila hlbokého žilového systému upchatá krvnou zrazeninou. Tento jav sa najčastejšie vyskytuje na lýtkach a stehnách, môže však postihnúť aj ramená a krk. „Nastáva vtedy, keď sa krvná zrazenina prilepí k stene cievy, čím sa zablokuje prúdenie krvi,“ hovorí odborník.

Trombóza môže mať okrem niekoľko týždňov pretrvávajúcej bolesti a modrastých opuchov na svedomí aj pre život nebezpečnú pľúcnu embóliu.

Stáva sa totiž, že sa zrazenina od steny odlepí a cez žilový obeh sa dostane až do srdca. Poznajú ju (lekár vám môže predpísať účinný liek – nízkomolekulový heparín, pozn.) aj cestovatelia, ktorí v dopravnom prostriedku sedia päť a viac hodín. Vzniká v momentoch, keď ste v nepohodlnej polohe, nemáte dostatočný pohyb, neviete končatiny natiahnuť, nemáte dostatočný prísun tekutín. Týka sa najmä tých, ktorí letia turistickou triedou, kde je nedostatok miesta.

PREČÍTAJTE SI: Vyrastá z nás generácia cukrovkárov a obéznych ľudí

Opuchy nôh
5
Galéria
Zdroj: pixabay

Čo robiť? Ako opuchom predísť?

Pohyb

Vymeňte auto či MHD za chôdzu, namiesto výťahu použite schody.

Tekutiny

Veľa pite. Nie však alkohol a kávu. Obyčajná voda pôsobí zázračne, dostane sa vám úľavy.

Šport

Dôležité je vybrať si taký šport, ktorý nezaťažuje kĺby. V ponuke sú bicyklovanie, korčuľovanie, rýchla chôdza a plávanie. Obzvlášť plávanie (ale nie v horúcej vode, pozn.) je odborníkmi považované za ideálne, pretože tlak vody sťahuje cievy a podporuje návrat krvi do srdca. Ide o funkciu svalovej pumpy lýtkových svalov a žilových chlopní.

Elastické oblečenie

Kompresné ponožky či podkolienky sú žiadaným pomocníkom. Pomáhajú aj tlakové elastické nohavice a pančuchy.

Lieky, krémy

V prípade, že sa chystáte na dlhšiu cestu, pomôžte si liečivami, ktoré zlepšujú činnosť žilovej sústavy, ide o tzv. venofarmaká. Pri opuchoch pomáha aj magnézium, krémy a gély z listnatca bodlinatého, listov a bobúľ hrozna a pagaštana konského

V práci

Neseďte s prekríženými nohami, ak je to možné, vyložte si ich, lepšie sa tak prekrvia. Dôležité je pravidelne sa postaviť, ponaťahovať, poprechádzať, takisto pomáha krúživý pohyb členkami a hýbanie prstami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM