Rôzne

OPÝTALI SME SA: Ako predísť požiaru počas sviatkov pokoja?

Aby sme počas vianočných sviatkov predišli neželaným haváriám, stačí, ak budeme dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad.

Ilustračný obrázok k článku OPÝTALI SME SA: Ako predísť požiaru počas sviatkov pokoja?
4
Galéria

Vianoce sú už tu! A spolu s nimi ligotavé gule, reťaze, salónky aj svetelné reťaze. A práve na posledný doplnok sviatočného stromčeka si dávajte veľký pozor.

Svietiace reťaze

Nesprávnou manipuláciou by sa vaše vianočné sviatky mohli zmeniť na jednu veľkú katastrofu. Ak sa chcete vyhnúť požiaru, mali by ste dodržať niekoľko dôležitých zásad.

Pplk. Ing. Jozef Vadovič z Prezídia Hasičského a záchranného zboru radí:

  • Nakupujte len také vianočné elektrické dekorácie (elektrické sviečky, dekorácie na okná a pod.), ktoré majú návod na použitie a certifikát o bezpečnosti.
  • Keď odchádzate z bytu a v byte nikto nezostáva, uistite sa, že osvetlenie stromčeka je zhasnuté (prípade aj vyberte z elektrickej siete).
  • Rešpektujte pokyny výrobcu a predajcu.
  • Vianočný stromček, na ktorom horia klasické sviečky alebo prskavky, by mal byť neustále pod dozorom; samozrejmosťou je uchytenie stromčeka do stabilného držiaka, aby nedošlo k jeho prevráteniu!
  • Neopravujte sami pokazené žiarovky a káble, na kábel od dekorácií nestavajte ťažký nábytok
  • To, že vianočný stromček musíme umiestňovať do dostatočnej vzdialenosti od vykurovacích zariadení a otvoreného ohňa, by sme už mali vedieť.

Sviečky

Obzvlášť veľký pozor dávajte na sviečky na adventných vencoch a svietnikoch, prskavky a zábavnú pyrotechniku. „Sviečky zapaľujte len na nehorľavom podklade a v dostatočnej vzdialenosti od iných horľavých materiálov (záclon, obrusov, plastov); nikdy ich nezapaľujte v miestach, kde je prievan,“ upozorňuje Vadovič.

Sviečky musia byť položené na stabilnej nehorľavej podložke brániacej priamemu kontaktu horiacej sviečky s podkladom (napr. čečinou adventného venca, obrusom a pod.) v dostatočnej vzdialenosti od horľavých materiálov.

Rozhodne sviečku nedávajte k oknám do prievanu, blízko záclon, v tesnej blízkosti sedačiek či iných textílií. Nenechávajte ich ani na poličke alebo skrini, pretože oheň sa rýchlo prenesie na nábytok a zariadenie bytu.

Adventný veniec

„Zapálené sviečky, či už umiestnené na vianočnom stromčeku, adventných vencoch alebo inde, nenechať počas ich horenia bez dozoru; zhasnite ich vždy, keď opúšťate domov alebo idete spať.“

Ak máte doma adventný veniec so sviečkami, ktoré nie sú zabezpečené nehorľavou podložkou brániacou kontaktu s vencom, sú určené len na dekoráciu a v žiadnom prípade by sme ich nemali zapaľovať. Je totiž veľké riziko, že vzplanie veniec.

Zábavná pyrotechnika

„Pri používaní zábavnej pyrotechniky si pozorne prečítajte návody, nevykonávajte zásahy do zábavnej pyrotechniky a hlavne, nezapaľujte zábavnú pyrotechniku priamo v ruke a v blízkosti tváre,“ varuje Vadovič.

Neodpaľujte zábavnú pyrotechniku v sklenených fľašiach a iných nádobách. V prípade, že zábavná pyrotechnika nevybuchla, opätovne je nezapaľujte a je potrebné poliať ju dostatočným množstvom vody,“ odporúča Vadovič.

Zapálenú pyrotechniku nevyhadzujte z okien, balkónov a terás, pretože by mohol vzniknúť požiar iného susedného bytu, poprípade požiar zaparkovaných vozidiel. Dobrá rada na záver – horľavé predmety, ktoré máte odložené na svojom balkóne, upracte skôr, než začnú silvestrovské oslavy.

Sviatky bez požiaru
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM