Rastislav Búgel Regióny Rôzne

Oravci a Liptáci s petíciou: Sú za zachovanie poštových služieb v šiestich pobočkých

Starostovia piatich oravských a jednej liptovskej obce petíciou bojujú za zachovanie všetkých doteraz poskytovaných poštových služieb v pobočkách pôšt v Babíne, Vitanovej, Oravskom Bielom Potoku, Chlebniciach, Habovke a Komjatnej.

Ilustračný obrázok k článku Oravci a Liptáci s petíciou: Sú za zachovanie poštových služieb v šiestich pobočkých
Zdroj: TASR

Obyvatelia podpísaní pod petíciou požadujú technické dovybavenie pobočiek tak, aby si mohli na pošte vo svojej obci vyzdvihnúť dôchodok či sociálne dávky.

Problém s dôchodkami

„Petíciu sme zorganizovali na základe zmeny vo vedení orgánov Slovenskej pošty, kde bol vydaný zákaz prijímania a vyplácania poukážok Poštovej banky, zákaz vyplácania dôchodkov a všetkých sociálnych dávok, ktoré vedenie Slovenskej pošty vykonalo v pobočkách pôšt Babín, Vitanová, Oravský Biely Potok, Chlebnice, Habovka a Komjatná. S týmto zákazom sa nestotožňujeme, nakoľko máme v týchto obciach veľký počet poberateľov dôchodkov a sociálnych dávok,“ povedal starosta Babína Martin Matys.

Práve poberatelia dôchodkov a sociálnych dávok tvoria najväčšiu skupinu vybavovaných klientov Slovenskej pošty v týchto poštových pobočkách. „Táto časť obyvateľstva nie je schopná fyzicky a ekonomicky dochádzať do najbližších poštových stredísk, ktoré sú od miesta ich bydliska vzdialené niekoľko kilometrov. Podotýkam, že v poštovej pobočke Babín, pracuje jedna osoba, počas pracovných dní každý deň len jednu hodinu a 45 minút. Počas tejto pracovnej doby za mesiac vybaví približne 800 príjmov poštovej banky, výplatu poštovej banky, SIPO či sociálne dávky v počte 100 kusov a 60 dôchodkov. Samotné údaje svedčia o tom, že je nutná potreba zachovania týchto služieb a k tomu možnosť posilnenia pracovného času aspoň o jednu hodinu navyše,“ vysvetlil.

Pobúrený starosta

„Občania sú pobúrení postojom vedenia Slovenskej pošty, ktorí cielene diskriminujú svojich klientov v našej obci. Údajne na všetku agendu ohľadom pošty v Komjatnej je potrebný počítač s pripojením na internet. Keďže v našej pobočke pošty nie je, nie je možné robiť určité výkony ako platenie šekov, preplácanie šekových poukážok, vyplácanie sociálnych dávok, doručovanie balíkov a iné. Poburuje ma ako starostu obce, že tento problém nikto s vedením obce neriešil,“ ozrejmil starosta Komjatnej Otto Brtko. Podľa jeho slov je o probléme ochotný diskutovať.

Záleží na technickom vybavení

Hovorkyňa spoločnosti Martina Macková v reakcii uviedla, že Slovenská pošta citlivo vníma akékoľvek snahy občanov o skvalitnenie a rozšírenie služieb a uvedená petícia nie je výnimkou. „Slovenská pošta postúpi petíciu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb na analýzu a vyhodnotenie a v prípade potreby úradu poskytne najvyššiu možnú súčinnosť. Slovenská pošta sa vždy snaží o to, aby maximálne vyhovela svojim klientom a vychádzala im v ústrety,“ skonštatovala. V uvedených obciach sú však podľa nej zriadené poštové strediská, nejde o podacie, prípadne dodacie pošty, pričom služby v jednotlivých poštových strediskách sú poskytované v závislosti od technického vybavenia strediska a požiadaviek na kvalitu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM