Peter Handzuš Regióny Ostatné športy Zo Slovenska

Organizátori získali legendu motoršportu: Na Rallye Tatry príde Stig Blomqvist

Na Slovensko a pod tatranské končiare zavíta Stig Blomqvist zo Švédska, majster sveta v rely z roku 1984 a víťaz jedenástich súťaží svetového šampionátu.

Ilustračný obrázok k článku Organizátori získali legendu motoršportu: Na Rallye Tatry príde Stig Blomqvist
Foto: Zdeněk Weiser

Sedemdesiatročný Švéd sa predstaví koncom mája divákom v okolí Popradu a Spišskej Novej Vsi na tratiach rýchlostných skúšok v úlohe predjazdca na vozidle Mitsubishi Lancer EVO IX.

Stig Blomqvist (narodený 29. júla 1946) sa stal v roku 1984 majstrom sveta v rely, o rok neskôr získal titul vicemajstra. Štartoval na 122 súťažiach majstrovstiev sveta, v jedenástich prípadoch nenašiel premožiteľa a 33-krát skončil na pódiu. Vyhral neuveriteľných 486 rýchlostných skúšok vo svetovom šampionáte a vybojoval celkovo 573 bodov! „Sme veľmi štastní, že sa nám podarilo dotiahnuť do úspešného konca rokovania ohľadom účasti Stiga Blomqvista na Rallye Tatry. Pán Blomqvist je stále veľkým pojmom v motoristickom športe a celá rada jeho mimoriadnych úspechov si zaslúži veľké uznanie. Veľké poďakovanie patrí našim reklamným partnerom, ktorí nám výrazne pomohli pri zabezpečení jeho účasti na Slovensku,“ povedal Ing. Stanislav Hanzel, predseda organizačného výboru a riaditeľ Rallye Tatry. Diváci sa môžu s legendárnym Švédom stretnúť už na štvrtkovej autogramiáde (25. mája o 18. hodine) v OC Forum v Poprade a potom počas dvojdňovej rely na tratiach rýchlostných skúšok, kde sa predstaví v úlohe predjazdca. V piatok sa uskutoční aj tlačová beseda s bývalým majstrom sveta pre zástupcov akreditovaných médií. Stig Blomqvist odovzdá na cieľovej rampe poháre najlepším posádkam.

„Účasť Stiga Blomqvista nebude jediným diváckym ťahákom tohto ročníka tatranskej rely. Do Popradu príde aj ďalšia významná osobnosť rallyšportu, ktorého meno odtajníme na budúci týždeň. Každopádne diváci sa majú v posledný májový víkend na čo tešiť. Pripravený je tiež zaujímavý sprievodný program. Všetkých priaznivcov motorizmu srdečne pozývame na návštevu pod Vysoké Tatry a veríme, že si rely spoločne užijeme,“ uzavrel Stanislav Hanzeli.

Legenda motoršportu Stig Blomqvist mieri na Rallye Tatry
4
Galéria
Foto: Zdeněk Weiser

Začínal na vozidlách Saab

Predstavme si bližšie málovravného Švéda, ktorý dosiahol rad úspechov a vavrínov po celom svete. Rodák z Örebro debutoval v rely na začiatku sedemdesiatych rokov, keď jeho premiérovým štartom bola švédska rely v roku 1973. Najskôr začal jazdiť s vozidlami značky Saab, ale švédska automobilka sa z majstrovstiev sveta stiahla po nevýrazných výkonoch. Nie je bez zaujímavosti, že Blomqvist dosiahol prvenstvo na švédskej rely 1979 s vozidlom Saab 99 Turbo, čo bol historicky prvý triumf súťažného vozidla s turbodúchadlom. Pre Saab to bola zároveň posledná výhra v majstrovstvách sve­ta.

Titul s Audi

Blomqvistova cesta viedla ďalej cez Talbot až k úspešnej spolupráci s nemeckou automobilkou Audi, kde jeho kariéra prudko stúpla. Stigova jazda bola tiež veľkým lákadlom aj pre divákov. Majstrovská sezóna v jeho prevedení prišla v roku 1984. Audi získalo s predstihom majstrovský titul a všetky ďalšie sily nasmerovalo do podpory švédskeho jazdca. Blomqvist zvádzal tuhý boj s Fínom Markku Alénom s vozidlom Lancia a po zásluhe si pripísal najväčší úspech v kariére. V ďalšej sezóne vybojoval pre továrenský tím Audi titul vicemajstra, keď ho porazil len Fín Timo Salonen na Peugeote. Po skončení éry vozidiel skupiny B štartoval aj na slávnej Rally Paríž – Dakar.

Legenda stále preteká

V deväťdesiatych rokoch začala jeho spolupráca s českým tímom Škoda Motorsport. S kitovou Felíciou absolvoval britský šampionát a rok 1996 uzavrel skvelým tretím miestom v absolútnom poradí na preslávenej RAC Rally. Továrenskému tímu z Mladej Boleslavi zostal verný aj v novom storočí, v dobe vozidiel kategórie WRC, keď úspešne pilotoval oktáviu. Neskôr sme legendárneho Švéda videli za volantom produkčného Subaru. Stig Blomqvist sa v poslednej dobe zúčastňuje súťaží legiend a historických rely prevažne v rodnom Švédsku. V tomto roku štartoval ako predjazdec s vozidlom Audi Quattro S1 na Lavanttal Rallye v Rakúsku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM