Jakub Forgács Regióny

Originálny nápad talentovaného Bystričana: TAKTO spoznáte známe aj zaniknuté miesta pod Urpínom

Banská Bystrica ukrýva množstvo zákutí, ktoré stoja za zmienku. Známe aj menej známe z nich sa podarili zmapovať talentovanému Banskobystričanovi Petrovi Farárikovi v jedinečnom interaktívnom projekte.

Ilustračný obrázok k článku Originálny nápad talentovaného Bystričana: TAKTO spoznáte známe aj zaniknuté miesta pod Urpínom
Zdroj: Dnes24.sk

Na internetovej stránke mesta od štvrtku funguje nový interaktívny sprievodca mestom, jeho pamiatkami a okolím. Návštevníci regiónu ale aj Banskobystričania sa tak môžu dozvedieť mnoho zaujímavých informácií o pamiatkach a miestach, ktoré ich obklopujú.

Mapuje i zaniknuté miesta

Interaktívna mapa, ktorej autorom je talentovaný Banskobystričan Peter Farárik, je využiteľná aj ako učebná pomôcka regionálnych dejín a geografie na základných alebo stredných školách. „Obsah mapy je rozdelený do niekoľkých tematických vrstiev, čo zvyšuje prehľadnosť a užívateľský komfort. Každý z vyznačených mapových prvkov obsahuje fotografiu a základné informácie. Pre užívateľov, ktorí by mali záujem dozvedieť sa o jednotlivých prvkoch viac, slúžia hypertextové odkazy, cez ktoré sa otvorí okno s doplňujúcimi informáciami na externých webových stránkach – napr. článok v časopise Bystrický permon," hovorí Peter Farárik, autor tejto aplikácie.

Ambíciou mapového sprievodcu je oboznámiť užívateľov aj s menej známymi pamiatkami a lokalitami, preto je v ňom vyznačených a opísaných až 50 historických pamiatok, 20 cirkevných stavieb, 28 pamiatok 20. storočia, 36 parkov a prírodných zaujímavostí, 35 prvkov kategórie pamätníky, sochy a fontány, alebo 19 kultúrnych inštitúcií. Netradičnou časťou mapového sprievodcu sú zaniknuté miesta. Užívateľ sa môže vďaka nim preniesť v čase a spoznať podobu mesta a jeho zákutí v minulosti.

„Interaktívny mapový sprievodca je výborná pomôcka pre všetkých, ktorí túžia spoznať naše mesto a jeho okolie dôkladnejšie. Obsahuje zaujímavé informácie, ktoré mnohí Banskobystričania o Banskej Bystrici nevedia. Navyše je dostupný zdarma na internetovej stránke mesta, takže verím, že si nájde priaznivcov a aktívnych užívateľov," povedala Jana Pelikánová z Oddelenia kultúry na Mestskom úrade.

Aj na smartfónoch a tabletoch

Mapu je možné spustiť nielen na počítačoch, ale aj na mobilných zariadeniach ako sú smartfóny alebo tablety. Súčasťou sprievodcu je možnosť zobrazovania aktuálnej polohy užívateľa priamo na mape, čo istotne ocenia najmä tí, ktorým spríjemní spoznávanie mesta priamo v jeho uliciach. Režim zobrazovania polohy na mape sa spúšťa klikom na ikonku hľadáčíka a vyžaduje funkciu GPS v mobilnom zariadení.

Interaktívny mapový sprievodca bol financovaný z dotačných prostriedkov mesta Banská Bystrica prostredníctvom Komisie pre pamätihodnosti mesta vo výške 500 eur. Interaktívny sprievodca je dostupný aj na http://mapsprievodca.banskabystrica.sk/.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM