Nina Táborská Kultúra

Originálny pochod Bratislavou: Staré mesto dnes zaplavia modelky, tanečníci a dizajnéri na čele s trubadúrom

Tretí ročník módneho performance Fashion Marš prinesie už dnes do Bratislavy originálny spôsob prezentácie lokálnej módy, ktorý nadväzuje na tradíciu niekdajších prvomájových sprievodov. V Starom Meste stretnete modelky a tanečníkov na čele s trubadúrom a kapelou.

Ilustračný obrázok k článku Originálny pochod Bratislavou: Staré mesto dnes zaplavia modelky, tanečníci a dizajnéri na čele s trubadúrom
Zdroj: Dnes24.sk

Fashion Marš chce módu zbaviť nálepky nedostupnej noblesy, ktorá je určená len elitám. Prináša tvorbu slovenských dizajnérov priamo do ulíc a umožňuje tak bežným ľuďom bezprostredný kontakt s ňou.

Pochodovať mestom bude zástup známych osobností, 30 modeliek a modelov a 6 tanečníkov na čele s trubadúrom, hercom Ludwigom Baginom. O hudobný sprievod sa postará skupina Pelikán, ktorá vznikla špeciálne pre túto príležitosť. Choreografia celého pochodu je pod taktovkou tanečníčky a choreografky Stanislavy Vlčekovej.

Známe tváre

Tento rok sa na Fashion Marš zíde šestica dizajnérov: Lenka Sršňová so svojou farbami hýriacou kolekciou ColorCode, Marcel Holubec W. s Parížom inšpirovanou kolekciou ÉTÉ, Boris Hanečka s aktuálnou kolekciou ovplyvnenou folklórom, Ľubica Poncik s jej kolekciou „In My Heart“, Michaela Ľuptáková s kolekciou „Pride“ a v Budapešti pôsobiaca Annamária Kiss Kósa s jej kolekciou pre jar/leto 2015.

„Na Fashion Marš sa mi páči bezprostredný kontakt s ulicou. Ľudia budú môcť vidieť ako naše modely fungujú naživo, mimo móla a možno práve to ich osloví,“ povedal dizajnér Marcel Holubec W., ktorý je súčasťou Fashion Marš po prvýkrát.

Pochod a slovenskú módu podporia aj mediálne známe osobnosti ako Barbara Heribanová, speváčka Katarzia, herečky Lucia Siposová, Kristína Tóthová, Judit Bárdos a Eva Sakálová. Každá z nich bude reprezentovať a oblečie sa do šiat jedného tvorcu.

„Slovenská móda ma baví a myslím, že je dôležité podporovať tvorbu a vôbec dizajnérov – o to viac, že naša scéna je veľmi malá. Ja budem tentoraz zastupovať moju obľúbenú dizajnérku Lenku Sršňovú, ktorej tvorbu, a najmä jej veselú farebnosť, mám veľmi rada a vždy mi zlepší náladu,“ uviedla Katarína Kubošiová, známo ako Katarzia.

Pochod centrom

Fashion Marš štartuje už dnes o 18.00 v Kultúrnom centre Dunaj, pokračuje cez Zámočnícku a Michalskú ulicu na Hviezdoslavovo a Hlavné námestie a na koniec prejde Laurinskou ulicou, aby sa vrátil naspäť do KC Dunaj. Pochod bude mať dve zastávky: v butiku Imperia Design na Michalskej ulici a v nových priestoroch cykloshopu Slowatch na Laurinskej ulici, kde prebehne aj koncert kapely Prešporskí Junáci.

Pochod osvieži aj značka Magnum, ktorá predstaví novinky Magnum 2 Kisses – nanuky s príchuťou Créme Brüllé a Tiramisu.

V KC Dunaj, ktoré je už tretí rok stabilnou základňou Fashion Marš, bude od rána prebiehať líčenie, česanie a fitting modeliek, modelov a známych tvárí. „Viac ako 30 účinkujúcich a spolutvorcov budú líčiť vizážisti značky GOSH a o kreatívne účesy sa postará tím ambasádorky značky L’Oréal Renaty Márovej,“ informovala Bratislava24.sk Zuzana Palicová.

Po akcii nasleduje párty

O 20.00 hod podujatie zakončí vernisáž značky Puojd Textils v Galérii Dunaj a 21.00 sa bude konať spoločná afterpárty Fashion Marš a Slowatch Ping Pong Turnaj, ktorý prebehne počas dňa.

Fashion Marš sa zároveň pripája k iniciatíve Fashion Revolution, ktorá sa zaoberá témou „špinavého“ a nehumánneho módneho priemyslu vo viac ako 60-tich krajinách sveta. „Už 24. apríla aj my vyjadríme nesúhlas s politikou veľkých značiek a podporíme transparentnú módu a zdravé podmienky jej vzniku,“ dopĺňa na záver, jedna z hlavných organizátoriek podujatia dizajnérka Michaela Bednárová.

Organizátorom podujatia Fashion Marš je Združenie Denamit, ktoré založili absolventky VŠVU v Bratislave Lenka Sršňová a Michaela Bednárová ako podpornú platformu pre prípravu profesionálnych aktivít v oblasti dizajnu a ako platformu pre diskusiu a reflexiu otázok týkajúcich sa súčasného dizajnu a jeho miesta v spoločnosti.

FOTO ZDROJ: Fashion Marš.

Fashion Marš
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM