Lucia Lauková Správy Regióny

Oslavy SNP v Nitre: Zazneli aj obavy z nárastu extrémizmu na Slovensku

V Nitre si pripomenuli 73. výročie Slovenského národného povstania. Pri Pamätníku víťazstva sa zišli obyvatelia Nitry i predstavitelia samosprávy.

Ilustračný obrázok k článku Oslavy SNP v Nitre: Zazneli aj obavy z nárastu extrémizmu na Slovensku
Foto: Rastislav Búgel

Slávnostným zhromaždením a kladením vencov k Pamätníku víťazstva si v Nitre pripomenuli 73. výročie Slovenského národného povstania (SNP). Okrem predstaviteľov štátnej správy a samosprávy sa na pietnom akte zúčastnili aj členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, príslušníci Ozbrojených síl SR, politických strán a občania Nitry.

Príhovor župana

Ako uviedli rečníci vo svojich príhovoroch, SNP patrí k významným úsekom našich dejín, kedy sa obyvatelia Slovenska pripojili k protifašistickej koalícii. „V povstaní Slováci ukázali, že chcú byť suverénnymi tvorcami vlastných dejín. Prihlásili sa k základným ideálom európskej civilizácie, k demokracii a sociálnej spravodlivosti. Účasťou v Slovenskom národnom povstaní sa slovenský národ zaradil do protifašistickej koalície. Tá víťazstvom v druhej svetovej vojne stanovila povojnové usporiadanie vo svete, ktoré pretrvalo do dnešných dní,“ skonštatoval vo svojom príhovore predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica.

SNP podľa jeho slov malo výrazný podiel na ďalšom rozvoji slovenskej štátnosti. „Vyslalo celému svetu hlboký antifašistický odkaz a ukázalo, že Slováci mali silu zorganizovať sa, že mali odvahu postaviť sa obrovskej presile, ktorú predstavoval fašizmus v európskom aj celosvetovom meradle,“ uviedol Belica.

Novodobý nárast extrémizmu

Predseda NSK vo svojom príhovore zároveň varoval pred novodobým nárastom neofašizmu a extrémizmu. „Žiaľ, ukazuje sa, že Slovensko má dodnes problémy s fašistickou ideológiou. Prišiel čas, vyrovnať sa s touto, často iracionálnou a zamlčovanou realitou, pretože túto skutočnosť využívajú obskúrne extrémistické skupiny či politické strany takéhoto razenia,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM