Prokop Slováček Zo Slovenska

Ostane Igor Matovič v parlamente? Zákon hovorí dvakrát a dosť

Podľa aktivistov porušil Igor Matovič už po druhý raz zákon o konflikte záujmov. A za to by podľa nich mal niesť zodpovednosť.

Ilustračný obrázok k článku Ostane Igor Matovič v parlamente? Zákon hovorí dvakrát a dosť
Zdroj: TASR

Mohol by Igor Matovič, šéf obyčajných ľudí prísť o poslanecký mandát? Údajne áno. Upozornili na to aktivisti Alena Krempaská a Peter Weisenbacher.

Zákon hovorí jasne: Koniec

„Podali na Igora Matoviča podnet za to, že podľa nich opäť porušuje ústavný zákon o konflikte záujmov tým, že má opäť aktívnu živnosť. Podľa živnostenského registra to vyzerá, že majú pravdu, aj keď samozrejme treba počkať na finálne dôkazy,“ komentuje aktuálnu situácia poslanec Miroslav Beblavý na sociálnej sieti.

Aktivisti Krempaská a Weisenbacher tvrdia, že Matovičova živnosť je od 3. septembra opäť živá a to znamená opätovné porušenie zákona.

Čítajte aj: Matovič bez servítok: Aktivistku Krempaskú dala zbiť Kaliňákova mafia!

„Ak by sa to potvrdilo, mal by podľa zákona Igor Matovič prísť o poslanecký mandát. Ústavný zákon to totiž ustanovuje povinne, a bez výnimky, ako trest za druhé porušenie tohto zákona. Prvýkrát už výborom „odsúdený“ bol. Za to, že mal živú živnosť v roku 2013," dodáva Beblavý.

Opakovaná chyba

V júni 2016 udelil Matovičovi výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií pokutu vo výške šiestich mesačných platov. Ako poslanec síce mal dlhodobo pozastavenú svoju živnosť, ale v roku 2013 sa našlo 21 dní, kedy ju prerušenú nemal.

Podľa zákona však verejný funkcionár podnikať nesmie a svojej podnikateľskej činnosti sa musí vzdať do 30 dní od nástupu do verejnej funkcie.

Podobný prípad sa už stal

Podľa informácií, ktoré uverejnil portál aktuality.sk by za odňatie Matovičovho mandátu muselo hlasovať minimálne 90 zákonodarcov. „Ten proces je veľmi komplikovaný. Treba kvalifikovanú väčšinu výboru a pléna a má možnosť ísť aj na Ústavný súd,“ cituje portál slová ústavného právnika a člen výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Petra Kresáka.

Podobný prípad sa podľa portálu už v minulosti stal. Vtedy obecní poslanci zbavili funkcie starostu Zemianskej Olče. Hlava obce viackrát porušila zákon o ochrane verejného záujmu.

Príde Matovič pre opakovanú chybu o poslanecký mandát?
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM